Дания победи Ирландия с 5:1 (0:0 в първата среща) в мач-реванш от баражите за Мондиал 2018, игран на стадион "Авива" в Дъблин.

Футболистите на селекционера Аге Харейде демонстриха огормно желание за победа и заслужено се класираха за световното първенство в Русия през 2018 година. С хеттрик се отличи звездата на Тотнъм Кристиан Ериксен.

Двубоят започна по мечтан начин за домакините и те поведоха в резултата още в 6-ата минута. Нещастен за защитата на гостите рикошет след центриране достигна до Шейн Дъфи и той отбеляза  с глава за 1:0.

В 10-ата минута Йенс Ларсен пропусна чудесен шанс да изравни, намирайки пространство в наказателното поле, но ударът му премина на сантиметри встрани от лявата греда.

В 17-ата минута Уилям Квист стреля опасно от ръба на пеналтерията, след като получи точен пас. Вратарят Дарън Рандълф обаче спаси спокойно удара, насочен към средата на вратата му.

Само минута по-късно Пионе Систо се озова очи в очи с вратаря и изстреля топката към левия ъгъл. Рандълф отново внимаваше и реагира с котешки рефлекс, за да отрази опита му.

В 24-ата минута домакините можеха да удвоят преднината си. Джеймс МакКлийн пое топката след перфектен до сантиметри пас в наказателното поле, но изстреля кълбото на милиметри  от дясната греда.

В 29-ата минута Андреас Кристенсен изравни резултата. Футболистът пое топката в наказателното поле, озова се в добра позиция и отправи удар, който беше отклонен и мина покрай Рандълф - 1:1.

Три минути по-къно Кристиан Ериксен направи пълен отбрат. Датчанинът се озова в чудесна стрелкова позиция, след като получи нисък пас от Николай Йоргенсен точно след линията на наказателното поле. Той отправи красив удар от движение и топката опъна мрежата - 1:2.

В 43-ата минута Роби Брейди бе близо до изравняване, след като изстреля топката към вратата от границата на наказателното поле, но тя прелетя покрай лявата греда. Така първото полувреме завърши без повече голове.

През втората част двата отбора продължиха да играят на високо темпо. В 57-ата минута Ериксен пропиля добра възможност. Датчанинът нанесе мощен удар от границата на пеналтерията след брилянтно солово действие. Топката летеше към вратата, но Рандълф направи поредно ключово спасяване.

Минута по-късно положението се повтори, но към другата врата. Страхотно индивидуално действие от страна на Сайръс Кристи, който преодоля двама защитници и отправи шут от границата на пеналтерията към левия ъгъл на Каспер Шмайхел. Вратарят обаче беше на място и спаси по великолепен начин.

В 63-ата минута резултатът стана 3:1 в полза на Дания. Ново майсторско изпълнение на Кристиян Ериксен с удар извън наказателното поле, който този път направи безпомощен вратаря на домакините.

В 67-ата минута Джеймс МакКлийн се опита да върне едно попадение. Той си спечели достатъчно пространство, за да засече центрираната топка в наказателното поле, но хубавият му удар с глава премина малко над напречната греда.

В 74-ата минута Ериксен оформи своя хеттрик. Футболистът беше на точното място в точното време, след като овладя отбита топка в наказателното поле и я изстреля в горния десен ъгъл - 1:4.

Четири минути по-късно Шейн Лонг получи пространство в наказателното поле, след като овладя подаване, но шансът беше пропилян, защото опитът му да прехвърли Каспер Шмайхел премина над напречната греда.

В 89-ата минута гостите получиха право да изпълнят дузпа. Шейн Дъфи влезе грубо в наказателното поле и съдията Шимон Марчиняк посочи бялата точка. Резервата Никлас Бендтнер бе безкомпромисен и оформи крайния резултат.

Ирландия - Дания 1:5

Голмайстори: Шейн Дъфи (6), Андреас Кристенсен (29), Кристиан Ериксен (32, 63, 74), Никлас Бендтнер (90) 

Ирландия: Рандълф, Кристи, Дъфи, Кларк (Лонг 71'), Уорд, Хендрик, Артър, Мейлър, Брейди, МакКлийн, Мърфи
Селекционер: Мартин О'Нийл

Дания: Шмайхел, Кяер, Кристенсен, Беланд, Поулсен (Корнелиус 70'), Дилейни, Квист, Ларсен, Ериксен, Систо, Йоргенсен (Бендтнер 84')
Селекционер: Аге Харейде 

Дъблин, стадион "Авива"
Съдия: Шимон Марчиняк