За първи път от много време Диего Форлан се готви да посрещне световното първенство само като привърженик на Уругвай. Това е непозната ситуация за бившия нападател на Атлетико Мадрид, Виляреал и Манчестър Юнайтед, тъй като той взе участие във всеки един мондиал оттогава насам, на който се класира страната му. В момента Диего играе в Хонконг – Китчи. Носителят на „Златната обувка“ от ЮАР говори пред официалния сайт на ФИФА за шансовете на Уругвай, ролята на Луис Суарес и основните претенденти за трофея.

Странно ли се чувствате, тъй като за пръв път от много години няма да участвате на мондиал?
- Различно е. Но това не е нещо, което се е случило за една нощ. След края на световното първенство в Бразилия бях наясно, че ще е трудно да съм част от състава и за Русия. Но се примирих с мисълта. Все пак взех участие на три мондиала, а турнирът през 2010-а бе блестящ за мен и страната ми. Беше невероятно преживяване и не бих го заменил за нищо друго на света.

Ако трябва да изберете един момент, кой ще бъде той?
- На ниво отбор ще избера победата срещу Гана в Южна Африка (б.р. - урусите печелят след дузпи на четвъртфинал). Това беше мач, който бяхме почти загубили, но в крайна сметка триумфирахме. А ако говорим в личен план, трябва да стигнем до края на този турнир през 2010-а, когато спечелих „Златната обувка“ за голмайстор.

Липсва ли ви нещо от националния отбор?
- За да бъда честен, не. Оттеглянето от международния футбол е лично решение, а аз бях много сигурен в него. Играх за страната си повече от десет години. Беше фантастично преживяване, но най-важното е, че завърши добре. Няма никакъв горчив вкус в мен.

Да поговорим за Диего Форлан като фен на Уругвай. Какъв сте? Страстен или по-уравновесен?
- Спокоен съм, защото вярвам на отбора и момчетата в него. Но това беше в квалификационния цикъл, но смятам, че са  подготвени добре за турнира в Русия. Познавам треньорския екип и футболистите, които правят всичко за фланелката на страната ни. Това не означава, че ще спечелим световното първенство, но се надявам да го направим.

Един от тях е Луис Суарес. Колко важен е той?
- Той, Годин и Кавани са от най-дълго време в тима. Те са ключови. Суарес е много силен физически, страхотен голмайстор, но и създава доста възможности за съотборниците си. Трансферът му в Барселона преди няколко години му помогна в това отношение. Неговата визия се подобрява с всеки изминал ден.

През 2010-а Енцо Франческоли ни сподели, че имате качества да го задминете. Сега, осем години по-късно, може ли да кажете същото за Суарес?
- Трудно е. През годините имаше много добри играчи. Смятам, че това е нещо, което се предава от поколение на поколение. Винаги съм казвал, че става дума за лични предпочитания и конкретни моменти във времето. Но погледнете историята на футбола. Има някои страхотни играчи, които спечелиха много, но други нямаха подобен шанс.

Към какво ще се стреми Уругвай на Мондиал 2018?
- Да има водеща роля, без никакво съмнение.  Най-трудната част е да излезеш от групата си. Понякога е сложно, защото започваш със загуба, както бе в Бразилия. След това си задължен да спечелиш и двата си мача. Няма лесни противници, но Уругвай има достатъчно добър отбор, за да бъде сред „големите момчета“. Ние сме малка страна и ако го погледнете по този начин, сме в неравностойно положение. Макар да знам, че повечето от играчите, които са се изправяли срещу нас, предпочитат да ни избягват. Уругвай е много неудобен състав и никой не обича да играе срещу нас. Всъщност това е чудесно чувство.

Италия, Холандия и Чили не успяха да се класират. Има ли някоя страна, която сте изненадан, че няма да видите в Русия?
- Не, не съм. Ние например спечелихме Копа Америка повече пъти от всеки друг, но пропуснахме няколко мондиала. В съвременната игра всеки може да победи всеки. Италия спечели световната купа през 2006-а, но през 2010-а и 2014-а не излезе от групата си. Не печелиш нещо заради историята си. Важно е какво ще направиш на момента.

Кои са фаворитите за трофея?
- Аз имам два – Бразилия и Германия. Златистите играят много добре и имат страхотен селекционер, а Неймар е от световна класа. Според мен скоро той ще достигне нивото на Меси и Роналдо. Тите разполага с класни футболисти и тимът изглежда солиден. Той е проницателен тактик и мисли за бъдещето.

Значи, ако Бразилия и Германия се срещнат на финала, ще подкрепяте петкратните световни шампиони?
- Очевидно е, защото са южноамериканци, а и аз ги обичам. Баща ми игра за Сао Пауло няколко години. Аз също поритах там и имам много приятели. Бих предпочел Бразилия, защото са ни съседи и това би било сладко отмъщение за тях след тежкото поражение, което претърпяха през 2014-а с 1:7 от Бундестима.

Fifa.com, превод на "Тема спорт"