Защитникът на Левски Холмар Ейолфсон лиши Исландия от голяма победа като гост над Франция, макар и в контрола.

Двата отбора направиха зрелищно 2:2, а бранителят на "сините" си отбеляза автогол в 86-ата минута. В края Килиан Мбапе от дузпа спаси световния шампион от първа загуба от 13 мача насам. 

Скандинавците се представиха превъзходно и поведоха с 2:0 чрез Биркир Бярнасон (30) и Кари Арнасон (58) през двете полувремена, но в края Холмар ги закопа.

По този начин Исландия не успя да прекъсне негативната си серия и вече от 10 срещи е без победа, като тях отборът има 7 поражения, едно от които с 0:6 от Швейцария преди месец в Лигата на нациите.

На 16 октомври Франция приема Германия в мач от новия турнир на УЕФА, а ден по-рано Холмар и компания ще търсят мъст срещу "шоколадите".


Дидие Дешан заложи на любимото си 4-2-3-1. Атаката поведе Оливие Жиру, зад него действаха Антоан Гризман, Осман Дембеле и Флориан Товен. Звезди от ранга на Килиан Мбапе, Н’Голо Канте и Блес Матюиди, които бяха незаменими титуляри на Мондиал 2018, седнаха на пейката.

Защитникът на Левски Холмар Ейолфсон стартира за гостите, а позицията му беше необичайна – десен защитник. Биркир Бярнасон, Гилфи Сигурдсон също бяха титуляри, a Алфред Финбогасон действа на върха на атаката.

Първата опасност на стадиона в Гингам изненадващо създадоха гостите. В 10-ата минута Алфред Финбогасон се озова на чиста позиция, но Юго Лорис спаси изстрела му. Световният шампион отговори след малко повече от четвърт час игра.

Антоан Гризман получи пас до точката за дузпата, но ударът му мина на сантиметри от десния стълб. По-късно снаряд на Пол Погба не попадна в целта. В средата на полувремето Йохан Гудмундсон шутира, но не затрудни Лорис.

В тези минути Франция владееше топката значително повече, но срещаше проблеми срещу добре подредената исландска защита. Мерникът на "петлите" също не беше на висота и основното оръжие – далечните удари, не намираха очертанията.

И след половин час игра положението за световния шампион се влоши. Финбогасон се пребори с Преснел Кимпембе до ъгловото флагче и пусна пас към пеналта. Там връхлитащият Биркир Бярнасон с прецизен шут точно в долния десен ъгъл матира Лорис за 1:0!

В 34-ата минута Осман Дембеле отправи първия точен удар за Франция, но вратарят Рунас Рунарсон изби топката, която летеше точно към сглобката. До края на полувремето той спаси и шут на Стивън Н’Зонзи.

След почивката Франция логично натисна, но Дембеле и Гризман не се възползваха от открилите им се възможности. В 58-ата минута Исландия изненадващо удвои преднината си. След центриране от корнер Кари Арнасон с великолепен удар с глава не остави шансове на Лорис за 2:0!

Това накара Дидие Дешан да вземе мерки и той смени Гризман с Килиан Мбапе. В 86-ата минута Франция стигна до гол. Холмар отбеляза в собствената си врата, след като топката срещна гредата и се отби в тялото му за 2:2! 180 секунди по-късно Мбапе оформи крайното 2:2 от дузпа!

Франция – Исландия 2:2

Голмайстори: 0:1 Бярнасон (30), 0:2 Арнасон (58), 1:2 Ейолфсон (86-авт), 2:2 Мбапе (89-д)

Франция: Лорис, Дин, Кимпембе, Варан (46-Зума), Павар, Погба (67-Ндомбеле), Н’Зонзи, Дембеле (67-Пайе), Товен (59-Лемар), Гризман (60-Мбапе), Жиру

Исландия: Рунарсон (46-Халдорсон), Ейолфсон, Арнасон, Сигурдсон, Сеаварсон, Гудмундсон (71-Палсон), Сигурьонсо, Бярнасон, Траустасон (59-Сигторсон), Сигурдсон (80-Гисласон), Финбогасон (46-Гудмундсон)

Ст.: "Рудуру", Гингам
Съдия: Т. Мартинс (Португалия)
Жълти картони: Жиру (Франция); Халдорсон, Ейолфсон, Сигурьонсо, Сигурдсон (Исландия)