Българският футболен съюз проведе ежегодния си семинар по Национално клубно лицензиране за сезон 2019/2020 г. В петък (25 януари) в Националната футболна база "Бояна" се събраха представители на професионалните клубове от Първа и Втора лига, които получиха подробни инструкции и документация във връзка с процедурите по лицензиране за следващия състезателен сезон както за вътрешното първенство на България, така и за клубните турнири под егидата на УЕФА.

Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов запозна участниците с нововъведенията в Наредбата за национално клубно лицензиране. Основните промени касаят спортната инфраструктура и са съобразени с изискванията на новия Закон за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия, приет от Народното събрание през август 2018 г. Една от ключовите промени е задължителното наличие на осветление на стадионите, на които ще се играят двубои от Първа лига през сезон 2019/2020 г. Въвежда се и задължително оборудване с охранителни камери на входовете и изходите във връзка с подобряване на сигурността по футболните арени.

Лицензионният мениджър на БФС Георги Лалев запозна в детайли участниците с правните, инфраструктурните, административните и спортните критерии за лицензиране. За финансовите критерии говориха експерти от Ernst and Young (Първа лига) и Price Waterhouse Cooper (Втора лига). Клубовете бяха подробно информирани и за предстоящото въвеждане на електронната система за лицензиране, която ще влезе в сила от сезон 2020/2021 г. и която ще бъде интегрирана към системата на ФИФА TMC.