Шокиращ доклад посочи България в Топ 3 на държавите с най-много съмнителни футболни мачове в света, пише "България Днес". Изследването е направено от организацията ЕССА. Тя работи съвместно с 27 от водещите букмейкъри в света и има система за мониторинг. 

Сигналите се предоставят на ФИФА, УЕФА и на международните спортни федерации. През 2018 г. в България са отчетени три случая на нереално големи залози в първенството.  Вероятно това са двубоите на Верея със Славия, Берое и ЦСКА. За тях старозагорският тим беше глобен от БФС с 5000 лв.

Изследването на ЕССА показва, че лидерите във футболното черно тото са Испания (7 случая) и Украйна (5). С по три съмнителни мача са още Бразилия, Канада, Индонезия, Узбекистан, Гърция и Македония.

Най-много уговорени срещи има в тениса. През миналата година са отчетени 178 случая на нереално високи залози. На второ място е футболът с 52.

Българи са участвали в още уговорки. Докладът на ЕССА отчита, че родни спортисти са играли съмнителни срещи в тениса на корт (два случая), в баскетбола и дори в тениса на маса. В анализа не са посочени конкретни имена, защото това е забранено от условията за конфиденциалност. 

Българският футболен съюз не прави вътрешно разследване на съмнителните мачове, признаха от организацията.

"Уведомленията от Системата на УЕФА за ранно предупреждение, свързани със сериозни съмнения за участие в срещи с предварително уговорен резултат, постъпват регулярно в БФС. Те са препращани към копметентните държавни органи за евентуално допълнително разследване - коментираха от футболния съюз. - БФС не е разследващ орган, а налага наказания според Дисциплинарния си правилник. Не можем да конкретизираме мачовете, за които са получени сигнали от УЕФА, тъй като е възможно тази информация да е обект на допълнително разследване от компетентните държавни органи."

Според правилника на БФС при първи сигнал в рамките на сезона наказанието е предупреждение. Втората санкция е порицание, а чак третата е глоба в размер на 5000 лв...