През лятото на миналата година Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не разреши сделката между чешкия инвестиционен фонд PPF на Петр Келнер и Modern Times Group (MTG) за 95-процентовия дял в българската Nova Broadcasting Group на стойност 185 млн. евро. Споразумението с Келнер беше подписано в началото на миналата година и предвиждаше най-богатият чех, който миналата година купи българския бизнес на Telenor, да придобие седем телевизионни канала и 19 онлайн компании с общи приходи за 2018 г. от 116,9 млн. евро. 

E, това вече е в миналото, след като КЗК с донякъде спорни аргументи забрани сделката, а съдът проточи първото гледане на казуса за май тази година, отвъд удължената крайна дата по договора за покупко-продажба. Според антимонополния орган бил налице „риск от установяване или засилване на господстващо положение, което значително би възпрепятствало конкуренцията на съответните пазари“. Причината за формулировката обаче е доста спорна - PPF Group стои зад сайта Pazaruvaj.bg, който сравнява цени на стоки от онлайн магазини.

Ситуираната в Прага корпоративна група Rockaway придоби през декември 2016 г. сравняващите цени сайтове Pazaruvaj.com, Arukereso.hu и Compari.ro от групата Naspers с финансовата подкрепа на PPF Group.  Дейността на сайтовете се припокрива с тази на две от дружествата, които влизаха в групата на Nova (eBag.bg и Trendo.bg). Точно заради това КЗК не разреши прехвърлянето на контрола. Именно решението на КЗК и на съда беше посочено от шведския концерн за причина за спирането на преговорите за сделка.

Сега обаче КЗК може би има още по-сериозни аргументи да се намеси и да не даде „зелена“ светлина за трансакцията между шведската компания Modern Times Group (MTG) и Advance Media Group.

Investor.bg не успя да се свърже с Кирил Домусчиев, cпeчeлил тъpгa зa медията чрез свързаната с брат му фирма, на мобилния му телефон. Получихме обаче изявление от Advance Media Group. 

„Инвестицията ни в „Нова Броудкастинг Груп“ е стратегическа за нашия инвестиционен холдинг. Възнамеряваме да продължим успешното развитие на медията, опирайки се на качеството и доказания професионализъм на хората и мениджърите, работещи в групата на „Нова“. Неслучайно медията е водеща в страната. Възнамеряваме да поддържаме досегашната политика на „Нова Броудкастинг Груп“ за обективна публицистика, лоялност към зрителите и партньорите, както и високо качество на съдържанието и програмите“, пояснява Георги Домусчиев, изпълнителен директор на „Адванс Пропъртис“ ООД и брат на Кирил Домусчиев. 

В началото на 2015 г. контролираната от предприемача „Футбол про медия“ спечели новия договор за телевизионните права на футболните срещи от българската Първа лига. Фирмата, която е изцяло собственост на Кирил и Георги Домусчиеви чрез  „Адванс Пропъртис“ ООД, плати 30 млн. лева за периода от пет години между 2016 и 2020 г. Първоначално „Футбол про медия“ бе обща собственост на Домусчиев и Тодор Батков, като те държаха по 50% след оттеглянето на третия съдружник - бившия собственик на ЦСКА "Титан", който в началото притежаваше 10%. Батков обаче обяви, че е продал своите 50% срещу 500 хил. лева.

През 2014 г. „Футбол про медия“ плати 5 млн. лева за телевизионните права, след което ги препродаде на ТВ7. Сега обаче мачовете се излъчват от Nova Broadcasting Group и нейните платени канали Diema Sport и Diema Sport 2.

Така въпреки че формално Домусчиев няма никаква собственост на медийния пазар, „Адванс Пропъртис“ е едноличен собственик на капитала на „Футбол Про Медия“ ЕООД. И ако след по-малко от две години „Футбол Про Медия“ отново спечели правата за футболното първенство, ще трябва да преговаря за излъчване с медия, която е под контрола на същата компания майка. Иначе казано - може да се стигне до конфликт на интереси. 

Четете подробности в материала на Investor.bg