Големият мач на България между Левски и ЦСКА наближава! В неделя вечните съперници ще се изправят един срещу друг, като и двата отбора влизат в сблъсъка с нови треньори. "Сините" са водени от Георги Дерменджиев, докато "червените" от легендата си Любо Пенев.

За пети път в треньорската си кариера бившият нападател ще се изправи срещу 26-кратния шампион на България, показа проверка на Gol.bg. Числото наистина е малко, но за сметка на това мачовете са паметни. В два от случаите Пенев е треньор именно на ЦСКА.

През 2009 г. двата гранда се изправят един срещу друг в директен спор за титлата. И това е последното дерби, когато големите съперници играха помежду си за златото. Левски спечели с 2:0 с голове на Георги Христов и Зе Соарес, които се появиха като резерви на контузилите се лидери Георги Иванов и Христо Йовов. Впоследствие това се оказа и последен двубой в кариерата на Гонзо, а в края на сезона "сините" ликуваха титлата, което не им се е случвало оттогава. Пенев има и една победа - 2:0 през есента на 2009 г. с голове на Иван Стоянов и Костадин Стоянов. Сблъсъкът стана известен като "Казанската афера".

Съперниците се готвят трескаво за двубоя и изведнъж пристига светкавична оферта за четиримата най-добри играчи при "сините", които тогава са водени от Радко Достанич. Във факса, който е от руския шампион Рубин (Казан), има милионно предложение за закупуването в пакет на Живко Миланов, Дарко Тасевски, Юсеф Рабех и Зе Соарес. Те заминават на мига, пропускат мача и в Русия научават, че... никой не е чувал за тях. И без тях Левски пада с 0:2.

После Любо Пенев застава начело на Литекс, който беше основен конкурент на Левски за 1-то място. През есента двата отбора се срещнаха в Ловеч и домакините спечелиха с 2:1. Дербито беше изпълнено с малко футбол, много бой, особено в 32-ата минута. Мачът беше прекъснат за дълго и футболистите си разменяха удари край тъчлинията. В резултат на това, Пламен Николов (Литекс) и Дарко Тасевски (Левски) бяха изгонени, а жълтите картони валяха като порой. В крайна сметка "оранжевите" спечелиха с 2:1 с гол на Светослав Тодоров 60 секунди преди края.

През пролетта двата отбора се срещнаха на "Герена" и за двубоя беше извикан чужд съдия. Отново не се мина без изгонване на футболист – Веселин Минев, но домакините спечелиха с 2:0. В края Литекс грабна титлата, с което Любо Пенев си върна за изгубеното злато с ЦСКА и изравни резултата на 1:1. В преките двубои като треньор срещу Левски той има равен резултат и в неделя има шанса да поведе.

Любо Пенев беше треньор за един месец и на Ботев Пловдив, но напусна поста преди да излезе в мач срещу "сините". Причината беше финансовата криза, в която изпаднаха "канарчетата" през 2014 г. 

Мачовете на Любо Пенев като треньор срещу Левски:

09.05.2009 г.:
ЦСКА – Левски 0:2

Голмайстори: 0:1 Христов (36), 0:2 Зе Соарес (59)

ЦСКА: Петров, Виданов (54-Тодоров), Котев, И. Иванов, Машадо, Янчев, Маркиньос, Й. Минев, Удоджи, Руи Мигел (75-Лазаров), Саидходжа (55-Тонев)
Треньор: Любослав Пенев

Левски: Митрев, Миланов, Рабех, Бистрон, В. Минев, Сърмов, Гаджев, Йовов (28-Зе Соарес), Тасевски (67-Да Коща), Жоазиньо, Г. Иванов (13-Христов)
Треньор: Емил Велев

София, ст.: "Васил Левски"
Съдия: Стефан Спасов
Жълти картони: Янчев, Виданов (Ц); Тасевски, Миланов, Гаджев, В. Минев (Л)

20.09.2009 г.
ЦСКА – Левски 2:0

Голмайстори: 1:0 Иван Стоянов (15), 2:0 Костадинов Стоянов (65)

ЦСКА: Караджов, Й. Минев, Котев, Иван Иванов, Тодоров, Янчев (60-Морозс), Янев, Маркиньос (46-Мишел), Стоянов, Делев (83-Тимонов)
Треньор: Любо Пенев

Левски: Петков (71-Димитров), Бензукан (57-Симонович), Топузаков, Генев, Минев, Балтанов, Сърмов, Н. Димитров (46-Ортега), Йовов, Жоазиньо, Христов
Треньор: Ратко Достанич

София, ст.: "Васил Левкси"
Съдия: Антон Генов
Жълти картони: Янев (ЦСКА); Йовов, Бензукан, Симонович, Петков (Левски)

24.10.2010 г.:
Литекс – Левски 2:1

Голмайстори: 0:1 Дембеле (11), 1:1 Янев (29), 2:1 Св. Тодоров (89)

Литекс: Винисиус, Бодуров, Барт, Пл. Николов, Занев, Йеленкович (45-Ал. Цветков), Том (57-Г. Миланов), Берберович, Янев, Дока, Нифлор (71-Св. Тодоров)
Треньор: Любо Пенев

Левски: Митрев, Мюлдер, Милиев, Иво Иванов, Минев, Грийн (90-Иса), Гаджев, Младенов (53-Киров), Тасевски, Жоазиньо (90-Слори), Дембеле
Треньор: Ясен Петров

Ловеч, ст.: Градски
Съдия: Станислав Тодоров
Жълти картони: Том, Бодуров, Берберович (Литекс); Грийн, Гаждев, Минев, Дембеле, Милиев, Мюлдер (Левски)
Червени картони: Пл. Николов (Литекс); Тасевски (Левски)

08.05.2011 г.:
Левски – Литекс 2:0

Голмайстори: 1:0 Дембеле (79), 2:0 Йовов (90)

Левски: Илиев, Мюлдер (46-Грийн), Милиев, Иво Иванов, Минев, Огнянов, Гаджев, Иса (58-Тасевски), Йовов, Юлу-Матондо (72-Младенов), Дембеле
Треньор: Ясен Петров

Литекс: Винисиус, Берберович, Пл. Николов, Бодуров, Занев, Йеленкович, Ал. Цветков (80-Джерманович), Янев, Миланов (89-М. Цветков), Диуф (80-Св. Тодоров), Дока
Треньор: Любо Пенев

София, ст.: "Георги Аспарухов"
Съдия: ПитерУинк (Холандия)
Жълти картони: Огнянов, Мюлдер, Минев (Левски); Дока, Янев (Литекс)
Червен картон: Минев (Левски)