За 16 нови случая на болни от коронавирус през последното денонощия съобщи началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, пише Dnes.bg.

С тях общият брой на болните достига 354.

От тях 127 са настанени в болница, като 13 са  в интензивни отделния.

До момента са излекувани 15 пациенти.

Новите болни са в леко състояние. Те са потърсили лекарска помощ.

Няма нова област, в която да е с установен случай на инфектиран за последното денонощие.

Средната възраст на 8-те смъртни случаи е 66 години, като най-младият е на 50 години.

Най-много болни има в София, броят им е  221, 13 са новите от последното денонощие.

Проф. Мутафчийски призна, че медицинските ръкавици се изчерпват, маски в аптеките няма, но пък дезинфектантите са налични.

"Ако има събиране на повече от две лица, това не е разрешено", коментира той заради това, че вече се налагат глоби на хора, които се разхождат по улиците.

Според него много хора се чувстват накърнени заради това, че им е ограничено движението.

"По 100 мейла на ден получавам, че възрастните хора трябва да се разхождат, за да не им атрофира мускулатурата, както и децата с увреждания, но истинският смисъл на забраната е да не се заразят с коронавирус и да умрат", коментира проф. Мутафчийски.

"Не се слагат бележки, ако някои в жилищен блок е под карантина. Няма такава практика в ЕС, соченето с пръст не е хубаво", обясни още той.

В Гърция вее е въведено излизането от вкъщи с декларация. Така че това може да бъде въведено и у нас чрез SMS система на принципа на "Синя зона" в София.

"Ние следваме добрите практики, това е нестандартна ситуация и със стандартни мерки няма да имаме резултат", посочи проф. Мутафчийски.

Карантината в Банско ще бъде свалена на 31 март.