25 са новите болни от коронавирус за последното денонощие и така броят им нарасна до 379.

Вече има случай на болен и в Силистра.

113 са в болница, 13 са в интензивни клиники, няма починали през денонощието, съобщи началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, цитиран от Dnes.bg.

От заболелите 57% са маже, 43% са жените.

18 от пациентите са медицински персонал.

През нощта новите случаи са в София - 1, Варна - 3, Силистра - 2, Шумен - 1, Бургас - 4, Кюстендил - 4, Кърджали - 1, Пловдив - 3, Стара Загора - 1.

Общо изписани са 17 души, които са с две отрицателни проби за COVID-19.

Проф. Мутафчийски призова хората да спазват мерките, които са наложени за ограничението на разпространението на COVID-19.

"Ние имаме отговорност пред хората да опазим техния живот. Поне всички са единни, че ако се отпусне краят, системата няма да може да понесе този брой болни. Заради това понасяме всякакви обиди и хейтове, но не си променяме мнението. Нашите мерки не се знае дали са правилни, но щом ги следват и другите, това ни дава кураж да си отстояваме позицията", коментира той.

По думите му това е вирус, за който експертите нямат доказателства, че се държи като другите.

Според него всички ще понесем и здравословни, икономически щети.

Проф. Мутафчийски призна, че заповедта за носенето на маски на обществени места е резултат от дълго обсъждането.

"Ние не измисляме неща, а това, което правим е следствие на  добрите практики в света. Китай, Корея, Израел и големите държави от ЕС са основните ни източници. От вчера задължително е носенето на маски в Израел и в Австрия", каза той.

"В глобален мащаб има недостиг на маски и това изправя хората пред труден казус, но доста от предприятията в последните дни започнаха да шият и заради това гратисният период е 0 часа в събота", допълни проф. Мутафчийски.

РЗИ ще прецизира точно къде да се носят маски.