Славия и Берое вече се възползваха от отпускането на мерките и стартираха тренировки. Официално това трябваше да стане от днес, а министър Красен Кралев бе категоричен, че груповите занимания ще стартират в петък – 15 май. Оказа се обаче, че двата клуба не са в прегрешение и не са нарушили нищо с действията си.

"Не можем да бъдем и пъдари за клубовете", обяви секретарят на Медицинската комисия на БФС - д-р Михаил Илиев.

"Който иска да ги следи, нека да го прави. Доколкото съм запознат става дума за индивидуални тренировки за физическа подготовка на открито, които са разрешени. Има ли значение дали ще го правят в стадиона или ще скачат у дома? Видяхте как се контузи Пламен Илиев от Лудогорец. Тези неща ги решават кондиционните треньори", продължи бившият лекар на националния отбор и Левски.

Днес БФС ще изпрати до клубовете заповеди, които ще трябва да бъдат изпълнявани, за да може да бъде подновен тренировъчния процес.

"Те са съгласувани с Националния оперативен щаб", обяви д-р Илиев.

От днес ще стартира и тестването на играчите и треньорите с PCR. Както е известно, БФС ще отпуска за целта 100 000 лева.

"Отборите от Първа и Втора лига ще получат по 30 теста за футболистите си", коментира д-р Илиев за "Меридиан Мач".

Не така обаче стоят нещата с другите официални лица, които ще присъстват на мачовете, когато ще бъде подновено първенството. На този етап е заложено това да се случи на 5 юни. Делегатите на БФС, съдийските наблюдатели и самите рефери ще трябва да платят от джоба си тестовете. Отборите пък ще трябва да сторят същото за служителите си, които пряко ще участват при провеждането на срещите. По препоръка тези над 65 години не трябва да имат допир до футболистите. Ако това невъзможно, то те трябва да са на поне 7 метра от тях.

От РЗИ потвърдиха, че футболистите имат право да тренират индивидуално на открито - в парковете или на стадионите, стига да не се събират на групи. Районните здравни инспекции обаче на този етап не могат да следят изкъсо този процес. Причината е, че това не им е вменено като задължение в наредбата, с която бяха отпуснати мерките за спортистите.

Столичното РЗИ вече имаше един досег с футбола. Инспектори провериха базата на ЦСКА в Панчарево, след като се появиха снимки на легионерите и треньорите, които се готвят в непосредствена близост. Нарушения обаче не бяха констатирани. Освен това от РЗИ следяха и за изпълнение задължителната карантина, на която бяха подлагани родните играчи, които се завърнаха от чужбина.