„Към момента Министерството на младежта и спорта не може да финансира клубове чрез БФС предвид констатацията на приключилата проверка, според която съюзът трябва да възстанови 143 510,99 лв. на държавата за нецелесъобразно изразходване на средства по 2 програми и един договор със спортното министерство“, заяви по време на петъчния парламентарен контрол в НС министър Красен Кралев.

С пари от бюджета на спортното министерство могат да се подпомагат клубове и членове на лицензирани спортни организации, но е нужно те да нямат задължения към държавата.

За последните 5 г. по програми от общо 69 подадени проекта на футболни клуба са финансирани 25, а за тази година 8 са в процес на разглеждане. „Министерството на младежта и спорта продължава да реализира тези програми и футболните и други клубове могат да кандидатстват за финасиране и през следващите години“, каза още Кралев, цитиран от "24 часа".

Спортното министерство поддържа и 2 национални програми за младежта - „Национална програма за младежта 2016-2020 г.“ и „Национална програма за изпълнение на младежки дейности“. По тях могат да кандидатстват и спортни клубове. И по двете обаче за тази година няма кандидатствали футболни клубове. Всяка година министерството на спорта по програма „Развитие на детския футбол“ на БФС подпомага по 500 футболни отбора за деца от 7 до 12 г., чрез организиране на турнири и предоставяне на екипировка.