За щурите коледни купони в английските футболни клубове се носят легенди. Напоследък обаче "пълният професионализъм", чуждестранните собственици и стремежът репутацията на клубовете да се пази неопетнена са напът да заличат тази славна традиция. Празненствата, които винаги започвали с добри намерения, но често завършвали с полицейски сирени и дори арести. Днес около Коледа във Висшата лига е пълна скука в сравнение с изпълненията по времето на колоси като Вини Джоунс, Роби Фаулър, Джоуи Бартън, Роби Савидж, Денис Уайз и техните съотборници. Ето някои от случките, които английската преса обича да припомня в това време на годината.

"Ман Юнайтед" 2007 г.
Коледното парти на Червените дяволи се оказа тяхното последно, след като мениджърът сър Алекс Фъргюсън побеснял от организирания от Рио Фърдинанд купон. А всичко започва кротко и мило, като ранните клиенти в хотел "Грейт Джон Стийл" се забавлявали с "китариста" Уейн Руни, който имитирал солови изпълнения с пластмасова китара. Английският национал дори удостоил репортер под прикритие на "Дейли Мирър" с безсмъртната реплика: "Тази вечер съм облечен като Джъстин Тимбърлейт". Нещата обаче стават далеч по-мрачни в края на 15-часовия пиянски маратон на футболните звезди, започнал от бурлеска в казино, преминал през кръчма и завършил в хотел "Грейт Джон Стрийт", където към тях се присъединяват 80 непознати жени. Свидетелка описва по-късно за дочутата долна оргия в една от стаите, в която непознати мъже виели "като хиени". "Празненството" завършва с ареста на младия защитник Джони Евънс, заподозрян в изнасилване. За щастие към него така и няма предявени обвинения, но сър Алекс налага забрана на самодейните купони.

"Ливърпул" със Садам Хюсеин и Ку Клукс Клан
Карнавалното коледно празненство в "Ливърпул" е утвърдена традиция, но веднъж въображението на футболистите надхвърля всякакви граници на лошия вкус. Като случая с Роби Фаулър, по прякор "Бог", шашнал всички, облечен като Садам Хюсеин, който тогава очаквал да бъде екзекутиран. Защитникът Дейвид "Бъгси" Бъроус пък сметнал за много хитро да се изтупа като офицер от СС точно когато в отбора бил и израелският национал Рони Розентал. Бившият капитан Стив Макманамън опитал да предотврати расистски скандал, когато на коледното парти на "червените" се появил тип, изтипосан като член на Ку Клукс Клан. "Не може да идваш облечен така, Джон Барнз е тук", обърнал се към него Макманамън. Какво било учудването му, когато онзи свалил зловещата си качулка и отвърнал: "Не, Джон Барнз е тук!"

"Лийдс" и Роби Фаулър
Мениджърът на "Лийдс" Дейвид О'Лиъри предвидил всичко за коледното парти през 2001 г. на неговите "ангелчета" с изключение на едно: присъствието на новопривлечения Роби Фаулър. Той наел петима охранители да следват по петите 30-ината футболисти из целия град, за да няма изцепки. След 10-часово купонясване Фаулър успял да се отчете със счупването на апарата на фотографа Бен Лек, за което бил прибран зад решетките, а впоследствие освободен без обвинения.

"Челси" и хвърлянето на джуджета
Ако Вини Джоунс е определен да планира и организира коледното парти, то със сигурност няма да бъде скучно и банално. Бъдещата звезда на филмовите хитове "Две димящи дула" и "Гепи" поема ангажимент за купона през 1994 г., като отборът се заключва в една кръчма в Западен Лондон. На пръв поглед изглежда доста традиционно, но най-оригинални се оказват игрите. Само че Вини въобще нямал предвид билярд или стрелички, а нещо далеч по-изтощително след якия запой: хвърляне на джуджета. "Условието бе да си избереш джудже и да го хвърлиш възможно най-далеч - припомня нападателят Тони Каскарино, сега анализатор за Би Би Си и "Таймс". - И аз се пробвах, но не помня как се справих. Джуджетата бяха по-тежки от очакваното!"

"Уест Хем" - арести и уриниране
Два коледни купона на Чуковете се помнят и до днес от феновете на лондонския клуб. През 1998 г. Тревър Синклер и Нийл "Бръснача" Ръдък са арестувани за това, че потрошили Мини-то на 19-годишна терапевтка. Синклер е глобен 250 паунда и осъден да плати компенсация в размер на 225 паунда, докато "Бръснача" впоследствие е оправдан.
През 2001 г. мениджърът на "Уест Хем" Глен Рьодер изпраща със свито сърце своите възпитаници да празнуват, като прикрепя към тях група съгледвачи. Той дори предупреждава полицията да следи всичко да мине кротко. Нещата вървят културно до мига, в който подпийналият с алкохол за над 2000 паунда австралийски защитник Хейдън Фокс решава да се изпикае върху бара във вип зоната на нощния клуб "Шугър Рийф" в Лондон.

"Лестър" с Уайз и Савидж
Когато поканиш на коледно парти Денис Уайз или Роби Савидж, неприятностите не ти мърдат. Но когато на купона са и двамата, полицията трябва да бъде извикана на място предварително. През 2002 г. на празненството на застрашения от изпадане "Лестър Сити" бившият член на "Лудата банда" на "Уимбълдън" Денис Уайз решил да се пошегува със Савидж, като му връчил хубав коледен подарък: мече с фланелка на отбора, сложено върху изкуствен пенис. Посвещението също било много мило: "Вземи това, защото си единственият х*й с фланелка на "Лестър" в момента!" Естествено, Савидж реагирал зряло, като размазал течен шоколад върху лицето на Уайз и го подкачил за подозрителната му сексуална връзка с бившия мениджър на "Лудата банда" Дейв Басет. В отговор Уайзи се заял с гаджето на Савидж, така нещата стигнали до юмручен бой и намесата на съотборниците, които ги разтървали. Кариерата на Уайз при Лисиците приключила безславно след няколко месеца, след като треснал кроше на съотборника си Калъм Дейвидсън по време на предсезонно турне.

Материал на вестник "7 дни спорт"