Англия беше на път да стъпи на криво на старта на световните квалификации и в дебюта на новия селекционер Сам Алърдайс. Адам Лалана обаче спаси положението в 95-та минута на двубоя, 45 секунди след края на дадените 4 минути продължение на срещата. 

„Трите лъва“ изиграха слаб и скучен мач, въпреки че от 57-та минута бяха с човек повече на терена след изгонването на Мартин Шкъртел.

Месец и половина след нулевото равенство между Англия и Словакия в групите на Европейското първенство двата тима отново не успяха да си вкарат голове. Тънката разлика е, че тогава „Трите лъва“ отправиха 29 удара към противниковата врата, а тази вечер едва 15.

Двубоят започна обещаващо, след като още преди неговото начало английските ефнове започнаха да скандират „Армията на Големия Сам“. Играта на „Трите лъва“ през първите 45 минути обаче беше много скучна и Сам Алърдайс получи много подигравателни коментари в социалните мрежи, дори от бивши национални състезатели.

То ще се запомни с един неточен удар на Рахим Стърлинг покрай гредата в 39-та минута и с това, че Уейн Рууни стана полевият футболист с най-много мачове за Англия – 116. По този показател нападателят мина Дейвид Бекъм (115), Стивън Джерард (114), Боби Муур (108) и Ашли Коул (107).

Рууни играеше като полузащитник в този мач и не докосна нито веднъж топката в и около наказателното поле на Словакия.

Още в 57-та минута англия получи импулс, след като Мартин Шкъртел беше изгонен. Бившият защитник на Ливърпул фаулира Хари Кейн и получи втори жълт картон, а с това и червен. За последно Шкъртел бе изгонен през октомври 2013 година.

Това помогна на Англия да регистрира първия си удар в очертанията на вратата на Словакия. Той бе дело на Уейн Рууни в 64-та минута и не затрудни по никакъв начин Матош Козачик.

В 76-та минута Адам Лалана беше много близо до гола. Крилото на Ливърпул стреля без подготовка с левия крак от повече от 25 метра, но топката се отклони в страничната греда. След това резервата Тио Уолкът не успя при добавката.

В 90-та минута пък гол на Тио Уолкът беше отменен заради засада. Претенциите на англичаните обаче бяха, че Уолкът получи подаването не от свой съотборник, а от резервата Филип Кис.

Всичко се реши в 95-та минута. Адам Лалана беше изпуснат в наказателното поле на домакините и с удар с левия крак този път прати топката от правилната страна на вратата - 1:0 за Англия и успешен дебют на Сам Алърдайс начело на "Трите лъва".

Словакия – Англия 0:1

0:1 Адам Лалана 90+5'

Словакия: Козачик, Пекарик, Шкъртел, Дурица, Хубочан, Мак (72 – Кубик), Грегус, Печовски (56 – Гюмбер), Хамшик, Швенто (78 – Кис), Дурис

Англия: Харт, Уолкър, Кейхил, Стоунс, Роуз, Дайър, Хендерсън (64 – Али), Лалана, Стърлинг (71 – Уолкът), Рууни, Кейн (82 – Стъридж)