Напоследък английските клубове може и да не доминират чак толкова в Шампионската лига, но през този сезон поставиха рекорд. 

Това стана, след като и петте участника от Висшата лига си осигуриха класиране за 1/8финалите, което се случва за първи път в историята. Четири от отборите спечелиха и групите си. 

Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед направиха това очаквано, докато постижението на Тотнъм определено е впечатляващо, тъй като те бяха заедно с Реал Мадрид и Борусия Дортмунд. 

Ливърпул пък разби Спартак Москва със 7:0 в последния си мач и също грабна първото място. Единствено Челси остана втори в своята група, в която бяха още Рома и Атлетико Мадрид. 

За последен път всички английските отбори продължиха напред през сезон 2013-14, когато обаче участниците от Висшата лига бяха 4. Между 2005 и 2012 тимовете от Острова се наслаждаваха на солидно представяне, като излъчиха 8 финалиста, а Ливърпул, Ман Юнайтед и Челси спечелиха надпреварата. 

През последните 5 кампании обаче, ситуацията се промени и успехите идват по-трудно, като във всеки един от предишните 3 сезона английски тим отпадаше още в групите.