Още по темата

 

Футболната асоциация на Ирландия (ФАИ) се съгласи да се включи в общобританските разговори за съвместно домакинство на Световното първенство по футбол през 2030-а година, съобщи вестник Белфаст Телеграф. Футболните ръководители от Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия вече влязоха в разговори да излязат с обща кандидатура за Мондиал.

От ФАИ са потвърдили, че са готови да се включат в разговорите и да се присъединят като пета страна. Централата на ФАИ в Абътстаун излезе с изявление за позитивни разговори в тази насока.

"За нас това е шанс, а и за останалите малки страни от Обединеното кралство. Мисля, че дори и Англия е доволна да има нашата подкрепа. С увеличението на участващите отбори на Световното първенство на 48 смятам, че са единици държавите, които могат сами да се справят, коментира шефът на футбола в Република Ирландия Джон Дилейни.

Ако тяхната кандидатура излезе оформена, то ще се затвърди и новия модел на подаване на заявки- цели региони. Това за първи път ще се случи през 2026-а година, когато САЩ, Мексико и Канада ще приемат форума. Все още не е ясно дали ФИФА ще даде автоматични места и за трите страни, но за петте от Британските острови едва ли ще има какъвто и да е шанс да се случи.

В Република Ирландия има два стадиона, които биха били варианти с малки корекции да покрият критериите за минимум 40 000 места и това са Крок Парк и Авива Стейдиъм. Но в Северна Ирландия имат едва един такъв стадион и това е Кейсмънт Парк, който е домакин на мачове по ръгби и галски футбол.

Аржентина, Уругвай и Парагвай също водят разговори за съвместно домакинство на Мондиал 2030, както и Тунис се опитва да обедини около себе си Мароко и Алжир.