Ранното начало на сезона в английското първенство се отразява негативно на националите, твърди селекционерът Гарет Саутгейт. Висшата лига стартира по-малко от месец след края на световното първенство, на което англичаните играха полуфинал, докато Ла Лига, Лига 1, Серия А и Бундеслигата получиха по-голяма почивка.

"Не разбирам защо нашето първенство започна толкова рано, но това се случи и на клубовете не им беше лесно. На някои мениджъри им беше трудно да съберат пълен отбор за първите мачове. Примерно Тотнъм. Имаха толкова много футболисти на полуфиналите, а малко след тях те трябваше да играят и за първенството. Това е невъзможно", каза той.

Капитанът Хари Кейн е в серия от шест поредни мача без гол за Англия и не е в най-добрата си форма, но сам заяви, че не му трябва почивка. Дани Роуз и Люк Шоу пък са двама от петимата национали, които не попаднаха в групата на Саутгейт заради различни контузии.

"Мисля, че проблемът е по-скоро психологически, а не физически. Вижте и отборите в първенството. Има някои отбори, които още не могат да съберат пълната си група заради контузии", добави Саутгейт.