Разследваща асоциация за авиокатастрофи обяви днес, че причината за фаталния инцидент с хеликоптера на собственика на Лестър Вичай Сриваддханапрабхи е авария с педала, който контролира ротора на перката на опашката.

Според Асоциацията, чието съкращение е ААИБ, загубата на контрол над вертолета изглежда е резултат от това, че "зъбчатото колело за управление на задвижващия механизъм на опашката на ротора е било скъсано от механизма за равновесие".

От организацията също така уточняват, че експертите по безопасност на въздухоплаването срочно разследват "причината за иницииране и точната последователност на повредата" на опашния ротор в хеликоптера Agusta AW169.

Отрасловата организация обяви, че експертната им комисия ще продължи да "идентифицира всички други фактори, които може да са допринесли за загубата на опашката на роторния контрол".

Машината се разби извън стадиона на Лестър Сити - Кинг Пауър, на 27-и октомври след мач от английската Висша лига. Загиналият на 60 години бизнесмен Вичай Сриваддханапрабха беше петият най-богат човек от Тайланд, а заедно с него този свят напуснаха още петима души.