Англия започна евроквалификациите с впечатляваща победа, след като разгроми с 5:0 Чехия на "Уембли" в мач от група "А", където се намира и България.

В герой за домакините се превърна Рахийм Стърлинг, който наниза хеттрик. Другият гол беше дело на Хари Кейн от дузпа, а в края Томас Калас заби топката в собствената си врата. Дебюти за домакините направиха младите Деклан Райс от Уест Хям и Калъм Хъдсън-Одой от Челси, които се появиха в игра след почивката. Много силно се представи и Джейдън Санчо.

След първия кръг Англия оглави класирането с 3 точки, а България и Черна гора имат по 1 т. В понеделник "лъвовете" на Петър Хубчев гостуват на Косово , докато за островитяните предстои визита в Подгорица. 


Изгряващата звезда Джейдън Санчо за първи път започна титуляр за Англия. 18-годишният ас на Борусия Дортмунд действа отдясно на атаката, отляво беше поставен Рахийм Стърлинг. В центъра беше голмайсторът островитяните Хари Кейн, като триото напрекъснато сменяше местата си. Нападателят на Рома Патрик Шик, който имаше проблеми с контузия, стартира мача. В по-задни позиции той беше подпомаган от Теодор Гебре Селасие, Владимир Дарида и Якуб Янкто. 

Срещата на "Уембли" очаквано започна с домакински натиск, който се изразяваше в повече владеене на топката, но ударите към Иржи Павленка липсваха. Правеше впечатление, че крайните защитници на Англия Бен Чилуел и Кайл Уокър бяха високо изнесени, което принуждаваше крилата на гостите да бъдат по-прибрани.

Противно на логиката, първият изстрел в мача беше за Чехия. Владимир Дарида се измъкна и шутира, но малко покрай целта. Но в следващата атака островитяните поведоха. Хари Кейн използва прийом от тактиката на Тотнъм, след като се изтегли в по-задни позиции, за да участва в разиграванията.

Именно той с чудесен пас намери Джейдън Санчо на фланга. Последва остро центриране по земя на далечната греда, което Рахийм Стърлинг засече за 1:0! В самия край на полувремето нападателят на Манчестър Сити беше повален в наказателното поле и главният съдия от Португалия Артур Диас отсъди дузпа. Зад топката застана Кейн, който с безмилостно изпълнение покачи на 2:0!

Втората част започна с две отлични положения за Чехия. В 51-ата минута гостите можеха да се върнат в мача, след като Томас Сучек засече подаване от фаул, но на сантиметри от целта. Секунди по-късно Давид Павелка стреля от чиста позиция, но слабо и Джордан Пикфорд спаси.

Англия отговори в 54-ата минута, когато Томаш Калас едва не си вкара автогол в опита да изчисти. Единствено добрата реакция на Павленка остави интригата в сблъсъка все още жива. След час игра Санчо беше на косъм от първия си гол за Англия, но Филип Новак го лиши от него, след като изчисти в последния момент.

В 62-ата минута вече нямаше какво да помогне на чехите. При бърза контра, топката малко случайно попадна в Стърлинг. Той беше с гръб към вратата, но се завъртя покрай Ондрей Челустка и с прецизен удар се разписа за втори път в срещата! Малко след това в игра се появи дебютантът Деклан Райс от Уест Хям, който смени Деле Али.

В 68-ата минута Стърлинг оформи хеттрика си. Той отправи хубав фалцов шут, получи се рикошет, което излъга вратаря и кълбото влетя в мрежата му за 4:0! После звездата на вечерта напусна терена, а още един младок дебютира за Англия – Калъм Хъдсън-Одой от Челси. В края Калас си вкара автогол след пробив точно на Хъдсън-Одой.

Англия – Чехия 5:0

Голмайстори: 1:0 Стърлинг (24), 2:0 Кейн (45-д), 4:0 Стърлинг (62, 68), 5:0 Калас (84)

Англия: Пикфорд, Уокър, Кийн, Магуайър, Чилуел, Хендерсън, Дайър (17-Баркли), Санчо, Али, Стърлинг (70-Хъдсон-Одой), Кейн
Селекционер: Гарет Саутгейт

Чехия: Павленка, Кадержабек, Челустка, Калас, Новак, Сучек, Павелка, Гебре Селасие, Дарида (67-Масопуст), Янкто (46-Видра), Шик (82-Шкода)
Селекционер: Ярослав Шилхави

Лондон, ст.: "Лондон"
Съдия: Артур Диас (Португалия)
Жълти картони: Шик, Кадержабек (Чехия)