Английският Нюкасъл Юнайтед привлече бразилския нападател Жоелинтон от германския Хофенхайм, като 22-годишният играч подписва личен договор за шест години. Официална информация за финансовата рамка на договора не се съобщава, но според медиите трансферът е на стойност 40 милиона паунда. 

Така Жоелинтон е първото ново попълнение на свраките след напускането на Рафаел Бенитес и назначаването на Стив Брус на мениджърския пост. Договорът на Бенитес изтече в края на юни и не беше подновен, като испанецът обяви, че има сериозни различия в неговите и амбициите на клуба.

Ако трансферът на Жоелинтон се потвърди като финансови параметри, то това ще бъде нов клубен рекорд за най-скъп играч в историята. Предишното най-скъпо попълнение беше Мигел Алмирон - парагвайски плеймейкър, който дойде през януари от американския Атланта Юнайтед.

"Знам, че клубът прави огромна инвестиция с привличането ми, така че съм наясно каква отговорност се стоварва върху мен", заяви бразилският нападател пред клубната страница.

Той получава фланелката с номер 9, което още повече го задължава предвид хората, които преди него са обличали екипа като абсолютната легенда Алън Шиърър и за последно Саломон Рондон.

Жоелинтон пристигна в Бундеслигата преди четири години, през 2015-а година, след като Хофенхайм го купи от Спорт Ресифе, но веднага беше пратен да трупа опит в австрийското първенство под наем в Рапид (Виена). Там за две години вкара 21 гола в 79 мача, след което се върна в Бундеслигата и помогна през миналата година за 9-ото място с 11 попадения в 35 мача.

"Сигурен съм, че ще се превърне в огромен фаворит на феновете. Има невероятни качества и го чакат страхотни моменти в нашия отбор, не крие задоволството си Стив Брус, който при пристигането разбра, че двама нападатели от предишния сезон напускат.