Расисткият скандал по време на европейската квалификация между България и Англия в София продължава да бъде основна тема на медиите на Острова. 

Срещата на "Васил Левски" бе прекъсвана на два пъти заради расистки скандирания от трибуните, а кадри с фенове, правещи нацистки знаци и издаващи маймунски звуци се появиха дори в ефира на английска телевизия. Гостите спечелиха мача с с 6:0, а България очаква тежко наказание.

Таблоидът "Сън" нарече играчите на Гарет Саутгейт "кръстоносци в битката с расизма". От изданието са категорични, че УЕФА не прави достатъчно за справянето с този проблем.

"Англия е благословена с група от млади играчи, които са кръстоносци, решени на всичко, за да надделеят в борбата срещу расизма в световен мащаб. А в лицето на селекционера Гарет Саутгейт ние имаме умен, ярък и водещ посланик на тази неравна битка, който засрамва с действията си много политици по света", се казва в материала, цитиран от "24 часа".

"В София в понеделник вечерта всички тези хора направиха родината си горда, когато не отстъпиха от позицията си и на два пъти прекратиха мача с България, карайки група от жалки неонацисти да напуснат стадиона посрамени", пише английският таблоид и настоява за по-голяма защита на звездите си, които доста често стават жертви на подобни действия из европейските терени.

"Сън" изброява десет случая на расизъм срещу "Трите лъва", като последният от тях е в София. Отбелязва се, че в 9 от тях са замесени балкански страни, най-често България, Сърбия и страни от Бивша Югославия.

Таблоидът отбелязва, че за деветте случая на расизъм, насочен към английски футболисти на международно ниво, глобите са "смешните 350 хил. паунда" и твърди, че битката на УЕФА за изкореняване на този проблем "явно не дава резултат" и пледира за по-жестоки наказания, като се започне именно от България.