Футболистите във Висшата лига ще бъдат с 25% по-податливи към контузии, след като двубоите се подновят. Това сочи проучване на платформата Zone7, която е специализирана именно в прогнозирането на риска от травми. Тя работи с над 30 професионални футболни тима по света. 

Проучването показва, че при изиграването на осем мача за период от 30 дни рискът от контузии се увеличава с 25% в сравнение с графика, при който се изиграват по четири или пет двубоя за същия период. 

По принцип осем мача за 30 дни не е нещо необикновено за отборите от Висшата лига, но данните сочат, че в нормални условия едва на 4% от футболистите се налага такова натоварване, при което да изиграят и осемте срещи от този период, информира БНР. 

Планът е надпреварата във Висшата лига да се поднови на 19 юни. Освен натовареният график от мачове, другият проблем за играчите ще е адаптацията след дългия период на изолация, в който макар и да са поддържали форма, интензивността на натоварвания е била изключително ниска. Поради тази причина още с подновяването на интензивните контактни тренировки, което ще се случи от четвъртък, може да се започне с контузиите. 

За пример се дава Бундеслигата, където отборите тренираха на пълни обороти само десетина дни преди първия кръг. В първия ден от подновяването на шампионата - 16 май, 8 играчи са получили контузии в шестте изиграни мача. Този процент е доста над нормата. Именно заради това според платформата е нужна обичайната предсезонна подготовка, продължаваща в рамките на 30 дни. За това настояват и голяма част от мениджърите във Висшата лига.