Германия победи с 2:0 Финландия в контролна среща, играна в Мьонхебгладбах.

Мачът няма да се запомни толкова с резултата, колкото с бенефиса на Бастиан Швайнщайгер. След над 100 двубоя за родината си, халфът на Манчестър Юнайтед се отказа, за да даде път на младите и в средата на второто полувреме селекционерът на Германия Йоахим Льов го смени, за да обере овациите. Фен на Бундестима пък нахлу на терена, за да си направи селфи с легендата.

Въпреки експерименталния състав, Германия имаше пълно надмощие на "Борусия Парк" и спечели с 2:0 с голове на Макс Мейер и Месут Йозил. Двамата се разписаха след почивката след асистенции на Марио Гьотце. В неделя Томас Мюлер и компания започват световните квалификации с гостуване на Норвегия в Осло, а в групата са още Чехия, Северна Ирландия, Азербайджан и Сан Марино.


Домакините започнаха по-активно и до 20-ата минута изпуснаха две изгодни положения за гол. Първо Майер не уцели вратата, а след това новото попълнение на Арсенал Мустафи засече с глава, но на сантиметри от целта.

След половин час игра Швайни се озова на добра позиция, но ударът му беше блокиран. Секунди след това и Гьотце не успя да се разпише, след като финландски защитник застана на пътя на топката, а до края на полувремето световният шампион продължи да има пълна доминация, но така и не стигна до гола.

Десет минути след подновяването на играта логичното се случи и Германия поведе. Тогава Гьотце беше изведен отдясно, центрира в наказателното поле, където негов съотборник пропусна за Мейер и той с едно докосване матира вратаря за 1:0!

В 68-ата минута дойде най-емоционалният момент, когато Швайни беше сменен от Вайгъл. Той напусна терена с насълзени очи и под бурните овации на трибуните. В 78-ата минута резервата Йозил оформи крайното 2:0. Той се възползва от хитър пас на Гьотце и с удар от малкия ъгъл не сбърка.

Германия – Финландия 2:0

1:0 Мейер (55), 2:0 Йозил (78)

Съставът на Германия: Тер Щеген (46-Лено), Хектор (63-Йозил), Мустафи, Суле (59-Тах), Кимих, Швайнщайгер (68-Вйгъл), Бранд (77-Мюлер), Мейер, Гьотце, Белараби, Воланд