Системата за видеопреглед на съдийски решения предизвика нова абсурдна ситуация в европейския футбол. Този път потърпевши бяха елитните германски отбори "Майнц" и "Фрайбург", които се изправиха един срещу друг в понеделник в последния мач от 30-ия кръг на Бундеслигата.

Съдийският сигнал за край на първото полувреме беше прозвучал, двата отбора вече бяха напуснали игрището, а главният рефер Гуидои Винкман се насочваше към тунела на стадион "Кофейс арена", когато видеоасистентите сигнализираха за потенциална дузпа.

Винкман прегледа ситуацията и отсъди наказателен удар в полза на "Майнц" за игра с ръка на Марк-Оливер Кемпф след центриране на Даниел Бросински в заключителните секунди на първото полувреме.

Футболистите на домакините бяха върнати на терена от тунела, но изпълнението на дузпата се забави още, тъй като играчите на "Фрайбург" вече се бяха прибрали в своята съблекалня.

Шест минути и 44 секунди след изтичането на редовните 45 минути Пабло де Бласис преодоля вратаря Александър Шволов и даде аванс на "Майнц". В 79-ата минута аржентинецът вкара втори гол, с който оформи крайния резултат.

На почивката между двете полувремена феновете на "Майнц" изразиха недоволството си срещу хаоса, който предизвикаха видеоповторенията, като обсипаха едно от наказателните полета с тоалетна хартия. Това забави допълнително началото на втората част, докато стюардите почистят терена, пише "Дневник".

Бундеслига и италианската Серия А първи от големите европейски първенства започнаха да тестват видеоповторения, като ще продължат и през следващия.

От есента към тях ще се присъединят испанската Примера дивисион и френската Лига 1. Технологията ще бъде използвана и на световното първенство в Русия.

Засега единствено английската Висша лига и Шампионската лига се въздържат от въвеждането на системата за видеопрегледи на съдийски решения. Първоначално технологията беше посрещната позитивно, но критиците й драстично се увеличиха след поредицата нелепи ситуации, до които доведе.