Още по темата

 

Техническият директор на Германския футболен съюз (ГФС) Оливер Бирхоф призна, че е направил грешки в скандала около изваждането на Месут Йозил от националния отбор през миналото лято.

"Нещата се развиха зле и аз много съжалявам за това. Бяха направени много грешки, в това число и от мен", каза Бирхоф в интервю, публикувано в сряда на сайта на седмичника Ди Цайт.

Йозил се оттегли от националния отбор след провала на Германия на Световното първенство в Русия през миналата година, което отключи жестоки конфликти относно расизма във футбола и в отбора.

Точно преди първенството Месут Йозил беше силно критикуван заради общата снимка с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Мястото на германеца от турски произход в отбора и на самото първенство беше критикувано. След това той написа писмо, в което разкритикува федерацията и нейния президент Райнхард Гриндел в расистки подход.

"Със сигурност Месут заслужаваше съвсем друго изпращане от отбора. Искам да го подчертая и да кажа, че в края на краищата никой не се показа в добра светлина, заяви Бирхоф.

След като Йозил се отказа, селекционерът Йоахим Льов спря да вика още трима iветовни шампиони от 2014-а година. Това са Томас Мюлер, Матс Хумелс и Джером Боатенг.

50-годишният бивш нападател Бирхоф също така призна, че изваждането на Лерой Сане от Манчестър Сити от състава за Световното е грешка.

"Бяхме решили да съберем играчите и да им говорим колко е важно да се концентрират върху предстоящия състав, но не очаквахме каква лавина от коментари и мнения ще предизвика решението да оставим Сане извън отбора. Може би сме подценили колко ще се говори за отпадналия играч", продължи той и добави, че заедно със селекционера Льов са преценили неправилно груповата динамика в състава.