Темата за борбата с климатичните промени расте, като тя засили натиска върху клубовете от Бундеслигата за намаляване на въглеродните емисии. Клубовете станаха доста активни в това отношение, но все още няма стратегия за цялата лига.

"Климатичните промени и устойчивостта тогава не бяха теми, които стояха на дневен ред", спомня си Хано Франке, връщайки се 25 години назад и звучейки, сякаш се опитва да се защити.

Маркетинговият директор на Фрайбург е в клуба от средата на 90-те години, време, когато тимът стана първият клуб в Бундеслигата, който започна да предприема мерки за опазване на околната среда.

"Клубът не беше сигурен в собствената си идентичност, собствената си ДНК", обяснява Франке. "Но дори тогава градът прие сериозно темата за устойчивостта, така че изглеждаше логично ние като футболен клуб да се включим. Много хора ни посъветваха да не го правим. Тогава някои от нашите съветници ни предупредиха, че сме "твърде зелени".

Една от главните идеи беше инсталирането на слънчеви панели на покрива на новата южна трибуна. Това е обичайна мярка по днешните стандарти, тъй като много клубове от Бундеслигата произвеждат собствена слънчева енергия, но в средата на 90-те "Фрайбург" излезе с едни гърди напред.

"Поглеждайки назад, клубът показа много смелост и убеденост и положи основите на всичко, което последва", казва Франке с едва прикриваща се гордост.

Днес всички клубове от Бундеслигата са наясно с екологичните си задължения, които могат да бъдат разделени в четири основни области: трафик и емисии, отпадъци, вода и енергия. Но на някои клубове им отнема повече време, като някои стават "по-зелени", ако екологичните мерки позволяват да бъдат спестени пари.

"Дълго време опазването на околната среда изобщо не играеше роля във футбола", казва Томас Фишер от Deutsche Umwelthilfe, германска агенция за защита на околната среда и потребителите, която провежда редовни проучвания на клубовете от Бундеслигата. "Но тези дни свършиха."

В последните години клубовете започнаха да увеличават средствата за защита на климата повече или по-малко от собствените си финанси или в сътрудничество с местния бизнес. През март 2019 г. 36 професионални клуба в Германия се събраха, за да обсъдят прилагането на екологични решения, но все още процесът не е координиран през Германската футболна лига (DFL).

Още по темата четете в материала на "Дневник"