Преди два дни осем арабски страни обявиха, че късат отношенията си е Катар. Първа за отзоваване на дипломати и екстрадиране на катарски граждани от страната обяви Саудитска Арабия. Почти веднага се присъединиха Бахрейн, ОАЕ и Египет. Последваха ги Либия, Йемен, Малдивите и Мавриций.

Официалната причина за прекратяването на дипломатическите отношения е финансирането на терористи от Доха и дестабилизиране на обстановката в региона. В Катар тези обвинения бяха обявени за несправедливи и неоснователни. Трябва да се има предвид, че Катар е държава на Арабския полуостров и по суша граничи само със Саудитска Арабия. Една блокада може да има неприятни последствия.
Човек може да си помисли, Че казаното дотук няма никаква връзка с футбола. Да, ама не. И това стана ясно още същия ден, когато най-известният саудитски клуб „Ал Ахли“ прекрати едностранно спонсорския си договор с авиокомпанията Qatar Airways, който му носеше 15,7 млн. на сезон. Контрактът бе подписан още през 2014 г. за три сезона, а тази пролет бе удължен.

Следващата жертва може да е купата на страните от Персийския залив, който трябва да се проведе в катарската столица Доха през декември. Между участниците са Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн, които скъсаха дипломатически отношения с домакините, които пък са действащ шампион. Броени часове след бойкота в ОАЕ беше блокиран сигналът на катарската телевизия beIN, която е основен броудкастър на големите спортни състезания в региона.

Но все пак най-важното си остава световното първенство през 2022 г., на което Катар е домакин. Страната хвърли огромни усилия и финансови ресурси, за да приведе футболна-та си инфраструктура в нужния вид, а и да оправи имиджа на страната като цяло. Сега всичко това, изглежда, ще отиде на вятъра. Катарците са атакувани за домакинството от момента, когато го получиха. Най-често го правят англичани и американци, които бяха преца-кани за домакини от ФИФА, и сега гледат да си го върнат. Досега обвиненията бяха свързани преди всичко с неистовата жега, заради което се обсъждаше първенството да е през декември, и експлоатацията на работници по строителните обекти, свързани с мондиала. Като се прибавят и обвиненията в покровителство на тероризма, нещата стават съвсем сериозни.

ФИФА се опита да реагира или поне да имитира дейност. В сайта на федерацията се появи информация, че са проведени разговори с организационния комитет на Катар 2022. „Засега няма да правим повече коментари“, се казва в съобщението. По-лако-нични бяха от Азиатската футболна федерация и организационния комитет, които запазиха гробно мълчание.

Всъщност най-словоохотливи и директни бяха представителите на Германския футболен съюз, чийто отбор е настоящ световен шампион. „Ние ще обсъдим новата политическа ситуация в региона и по-специално в Катар на равнище федерални правителства. Разбира се, ще работим по този случай в тесен контакт с УЕФА. До световното има пет години и ние имаме време да вземем правилните политически решения, които ще бъдат приоритетни в сравнение с различните форми на заплаха и бойкот. Но има едно нещо, което не подлежи на спорове или компромис и с което ще се съгласи целият футболен свят -големите турнири не може да се провеждат в страни, които подкрепят световния тероризъм“, заяви президентът на ГФС Райнхард Гриндел.