Лацио спечели за седми път в историята си Купата на Италия след победа с 2:0 над Аталанта на финала на “Олимпико”. “Орлите” имаха и известна доза късмет, след като бергамасци удариха два пъти гредите след удари на Мартен де Роон и Алехандро Гомес. След това резервата Сергей Милинкович-Савич (82) даде аванс за тима си, а в 90-та минута Хоакин Корея довърши противника. 

За Аталанта това бе първи финал в турнира от 1996 година насам, но утехата за тима от Бергамо е на 4-то място в Серия А и че продължава битката за класиране в Шампионската лига през следващия сезон. 

Лидерът на Аталанта Алехандро Гомес имаше първия шанс в мача, след като след само 70 секунди игра тества рефлексите на Томас Стракоша, но вратарят на “орлите” отрази. Столичани отговориха с удар на Лукас Лейва с глава, който мина встрани от вратата. 

Голямата възможност за Аталанта бе в 25-та минута, когато Мартен де Роон отправи удар от средно разстояние, който разтресе гредата, но топката не пожела да влезе в мрежата. Последва разбъркване пред вратата на Стракоша, но топката така и не опъна мрежата. До края на първата част Аталанта искаше дузпа за игра с ръка на Бастос в наказателното поле.

Втората част започна с натиск на Аталанта, но само 4 минути след подновяването на играта Стракоша отново се прояви. Ударът бе на Ханс Хатебур, но стражът на Лацио отрази. 

Лацио отново изравни играта и двата отбора се впуснаха в свирепа битка, без особени положения за гол. В 77-та минута отново сантиметри разделиха Аталанта от гол. Папу Гомес стреля мощно от малък ъгъл, но топката отново намери гредата. 

Така се стигна до 82-та минута, когато резервата Сергей Милинкович-Савич “взриви” трибуните с фенове на Лацио. Лукаш Лейва центрира от ъглов удар, а сръбският национал надскочи пазачите си и с глава насочи топката неспасяемо във вратата зад Голини. В 87-та минута Хоакин Корея можеше да реши всичко. Аржентинецът отправи страхотен удар към долния десен ъгъл зад Голини, но стражът на Аталанта се разтегна и спаси. 

Все пак Корея оправи мерника си в 90-та минута. Бергамасци не изпълниха добре един свободен удар и центрирането бе изчистено с лекота от защитниците на Лацио. Топката попадна на крака на Корея, който с пробив от центъра реализира за 2:0. Аржентинецът направи страхотен слалом между защитниците на противника, финтира и вратаря, след което с доза късмет промуши топката във вратата. 

Аталанта - Лацио 0:2 

0:1 Сергей Милинкович-Савич 82’
0:2 Хоакин Корея 90'

Аталанта: Голини, Масиело, Паломини, Джимсити, Хатебур, Де Роон (86 - Пашалич), Фройлер, Кастане (85 - Майерс), Иличич, Гомес, Сапата (85 - Бароу)

Лацио: Стракоша, Фелипе, Ачерби, Бастос (35 - Раду), Марушич, Пароло, Лейва, Луис Алберто (79 - Милинкович-Савич), Лулич, Кореа, Имобиле (66 - Кайседо)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/587DFi4_EbY" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>