Италия разгроми с 9:1 Армения в квалификационен мач за Евро 2020, който беше без значение.

Срещата в Палермо се превърна в истинско шоу за домакините, които само до 33-ата минута имаха преднина от 4:0. След почивката, в рамките на четвърт час, "адзурите" нанизаха нови пет попадения, а точен за гостите беше Едгар Бабаян в 79-ата минута за 1:8.

Иначе Чиро Имобиле и Николо Дзаниоло се отличиха с по два гола за домакините, Николо Барела, Алесио Романьоли, Рикардо Орсолини, Федерико Киеза и Жоржиньо от дузпа добавиха по едно.

Така Италия завърши група "J" с пълен актив от 30 точки и голова разлика 37:4. Армения финишира на предпоследната 5-та позиция с 10 т.


Начало на головата фиеста даде Чиро Имобили още в 8-ата минута. Тогава Федерико Киеза центрира на далечната греда и звездата на Лацио с глава откри резултата – 1:0! Само 60 секунди по-късно Италия удвои преднината си. Този път Имобиле влезе в ролята на подавач, след като изведе Николо Дзаниоло и младият ас на Рома с нисък удар по земя матира Арам Айрапетян за 2:0!

От този момент "адзурите" започнаха да се забавляват на терена в Палермо и след четвърт час игра Киеза овладя подаване на границата на наказателното поле стреля, но в тялото на защитник. В 22-ата минута и гостите показаха зъби след далечен шут на Александър Карапетян, който разтресе напречната греда.

Домакините отговориха малко по-късно чрез Имобиле, чието изпълнение беше парирано от вратаря. След почти половин час игра преднината на Италия стана класическа. Леонардо Бонучи с невероятен пас изведе Николо Барела, за когото не беше проблем да преодолее Айрапетян! По този начин защитникът на италианския хегемон Ювентус записа третата си асистенция в тези квалификации.

120 секунди по-късно удар на Киеза се отби в дясната греда, но в 33-ата минута Италия стигна до четвърти гол. Дзаниоло с дълго подаване изведе Имобиле, той финтира вратаря и нямаше как да сбърка пред опразнената врата за 4:0! В самия край на полувремето страничният стълб отново спаси гостите.

След почивката домакините намалиха темпото, а Армения имаше претенции за дузпа в 52-ата минута за игра с ръка на Бонучи, но те не бяха уважени. 5 минути по-късно Киеза направи чудесен самостоятелен рейд на скорост, стреля, но отново гредата спаси гостите.

И след този момент на терена стана страшно. В 64-ата минута Дзаниоло получи подаване от Жоржиньо и с удар от границата на наказателното поле покачи на 5:0 за Италия. В 72-ата минута Алесио Романьоли беше точен след корнер и добавка за 6:0, а 180 секунди по-късно Жоржиньо от дузпа направи резултата смазващ – 7:0! Наказателният удар беше отсъден за фаул на Камо Ховханисян.

В 78-ата минута Киеза центрира отдясно и Рикардо Орсолини с лекота беше точен за 8:0! Срещата продължи да бъде интересна и всяка атака завършваше с гол, след като секунди по-късно Едгар Бабаян с бомбено изпълнение хвана неподготвен резервата Алекс Мерет за 1:8!

9 минути преди края Орсолини центрира в наказателното поле, Киеза скочи най-високо и с глава оформи крайното 9:1 за Италия!

Италия – Армения 9:1

1:0 Имобиле (8)
2:0 Дзаниоло (9)
3:0 Барела (29)
4:0 Имобиле (33)
5:0 Дзаниоло (64)
6:0 Романьоли (72)
7:0 Жоржиньо (75-д)
8:0 Орсолини (78)
8:1 Бабаян (79)
9:1 Киеза (81)