Италианските футболни грандове Милан и Интер са готови да стартират изграждането на новия стадион, който трябва да бъде готов до 2024 година, съобщава „La Gazzetta dello Sport“, цитиран от Стандарт.

Това лято ще има избор на дизайн. Двата клуба представиха на общината преработени планове за строителството на съоръжението и в рамките на месец и половина трябва да получат „зелена светлина“ за изграждането на проекта. Те са проектирани от архитектурните групи Populous и Manica/Sportum и по същество биха променили съществуващият стадион, за да стане част от цялостния проект, изграждайки новата арена на мястото, където се намира паркингът в момента.

Предполага се, че Сунинг и Елиът са се съгласили да инвестират повече от 1,2 милиарда евро за изграждането на новия стадион. Освен това към него ще има център за спорт и развлечения. Двата клуба са получили разрешение да използват 90 хиляди квадратни метра, но Милан и Интер искат да строят на два пъти по-голяма площ, за да добавят магазини, кина и ресторанти към новия комплекс.

Функционалният, модерен и печеливш стадион според плана ще бъде открит през 2024 година. Веднага след това ще започне втората фаза на проекта – възстановяването на Сан Сиро. Двата клуба ще се споразумеят за новия облик на стадиона през следващите месеци. Не е ясно обаче дали пандемията от коронавирус няма да попречи за изграждането на скъпото съоръжение.