Милан постигна страхотна победа с 4:2 над Ювентус в дербито от 31-ия кръг на Серия "А", въпреки че изоставаше с 0:2. "Росонерите" затвърдиха чудесната си форма с фамозния обрат на "Сан Сиро", който дойде след груби индивидуални грешки в защитата на гостите. 

Първото полувреме не предложи много емоции, но явно двата отбора бяха запазили силите си за след почивката. Юве поведе с 2:0 с голове на Адриен Рабио (47’) и Кристиано Роналдо (53’) и вече се виждаше победител, но домакините бяха на друго мнение.

В рамките на пет минути "росонерите" стигнаха до шокираш обрат с попадения на Златан Ибрахимович, Франк Кесие и Рафаел Леао. До края Анте Ребич се разписа след фрапантна грешка на Алекс Сандро. 

Така Юве пропусна златен шанс да увеличи аванса си на върха пред Лацио на 10 точки, след като по-рано "орлите" загубиха с 1:2 от Лече. Милан пък събра 49 т. и се изкачи на 5-то място. 


Изненадващо Стефано Пиоли заложи от 1-ата минута едновременно на Анте Ребич и Златан Ибрахимович. Хакан Чалханоглу седна на пейката заради лека контузия, получена при победата с 3:0 над Лацио. В предни позиции действаха още Лукаш Пакета и Алексис Салемакерс, който не спира да очарова с представянето си.

В състава на Юве Даниеле Ругани и Гонсало Игуаин очаквано заеха местата на наказаните Матайс Де Лихт и Пауло Дибала. Възстановените Джорджо Киелини и Алекс Сандро бяха годни да седнат само на пейката. Там се намираше и Дъглас Коста, тъй като Маурицио Сари отново се довери на Федерико Бернардески.

Първата възможност в дербито се откри пред Милан в 8-ата минута, когато Алексис Салемакерс стреля, но слабо и Войсчех Счесни спаси. Юве отговори след почти четвърт час игра. Тогава Кристиано Роналдо дриблира, освободи си пространство и отправи диагонален удар, но покрай целта.

После изстрел на Адриен Рабио фронтално срещу вратата мина високо над гредата, след което Златан Ибрахимович на два пъти можеше да открие резултата. В 23-ата минута той овладя подаване и насочи топката към долния десен ъгъл, но Счесни спаси.

120 секунди по-късно Ибра получи късо подаване и стреля от движение. Топката обаче беше насочена към средата на вратата и това по никакъв начин не затрудни полския страж на гостите.

До края на полувремето Юве доминираше, създаде няколко суматохи пред Джанлуиджи Донарума, но не те доведоха до гол във вратата на "росонерите". В продължението Гонсало Игуаин напомни, че е на терена със силен шут по земя, но Донарума спаси. Секунди по-късно Ибра преодоля Счесни, но голът беше отменен за засада.

Втората част започна мечтано за шампионите. В 47-ата минута Адриен Рабио вкара един от най-красивите голове през сезона. Французинът пое топката от центъра, с чудесен рейд стигна до пеналта, откъдето с неспасяем удар матира Донарума за 1:0!

В 53-ата минута Юве удвои преднината си. Хуан Куадрадо пусна дълъг пас, Симон Кяер и Алесио Романьоли увиснаха и Роналдо излезе сам срещу вратаря. И от такава позиция Кристиано много рядко бърка – 2:0 за гостите! Така португалската звезда се разписа в пети пореден мач в калчото и вече изостава само на три попадения от лидера в голмайсторската листа Чиро Иммобиле.

В 62-ата минута Милан се върна в мача. Леонардо Бонучи игра с ръка в наказателното поле и главният съдия Марко Гуида отсъди дузпа след допитване до ВАР. Зад топката застана Ибрахимович, който шутира в десния ъгъл, Счесни се хвърли в другия и домакините намалиха пасива си на 1:2!

Само четири минути по-късно Милан възстанови равенството. Ибра пусна пас към Франк Кесие, който беше наивно изпуснат в наказателното поле и промуши топката в долния ляв ъгъл за 2:2!

Но това далеч не беше всичко и в 68-ата минута "росонерите" поведоха. След невероятна индивидуална изява Рафаел Леао се справи с Даниеле Ругани и с безпощаден изстрел в долния ляв ъгъл даде преднина за домакините – 3:2! 

Четвърт час преди края Анте Ребич можеше да сложи точка на спора, след като се измъкна от Ругани и шутира, но Счесни с чудесна намеса изби. В 80-ата минута резервата Алекс Сандро допусна фрапантна грешка, изведе Джакомо Бонавентура, който продължи към Ребич. И хърватинът оформи крайното 4:2 за Милан.

В продължението гол на Роналдо беше отменен за засада.          

Милан – Ювентус 4:2 

Голмайстори: 0:1 Рабио (47), 0:2 Роналдо (53), 1:2 Ибрахимович (62-д), 2:2 Кесие (66), 3:2 Леао (67), 4:2 Ребич (80)

Милан: Донарума, Ернандес, Романьоли, Кяер, Конти (82-Калабрия), Бенасер, Кесие, Ребич (82-Крунич), Пакета (46-Чалханоглу), Салемакерс (60-Леао), Ибрахимович (67-Бонавентура)
Треньор: Стефано Пиоли

Ювентус: Счесни, Куадрадо (77-Сандро), Бонучи, Ругани, Данило, Бентанкур (94-Мураторе), Пянич (69-Рамзи), Рабио (69-Матюиди), Бернардески, Роналдо, Игуаин (69-Коста)
Треньор: Маурицио Сари

Милано, ст.: "Сан Сиро"
Съдия: Марко Гуида
Жълти картони: Пакета, Бенасер, Ребич (Милан); Бонучи (Ювентус)