Атлетик Билбао спря серията си от 13 поредни мача без победа в Примера дивисион, след като надви Жирона с 1:0 на своя „Сан Мамес” и взе втори успех за сезона. Предишният бе в 1-ия кръг през август. 

Двубоят бе дебют в първенството за новия треньор Гайска Гаритано, който вдъхнови баските да се борят до последно и в 92-ата минута те стигнаха до така мечтания триумф с гол от дузпа на Ариц Адурис. 

Домакините започнаха вихрено и още в първите 15 минути на два пъти бившият им вратар Горка Ирайсос ги разочарова с отлични спасявания срещу Иняки Уилямс и на два пъти срещу Ариц Адурис. 

Жирона също погледна към вратата на баските и Кристиан Стуани дори вкара, но след намесата на ВАР попадението правилно бе отменено заради игра с ръка на уругваеца. 

Последваха по-спокойни минути, в които гостите изравниха играта. Пере Понс стреля близо до целта след половин час игра, а Иниго Кордоба накара Ирайсос отново да спасява. След това Адурис имаше претенции за дузпа, която правилно не бе отсъдена и паузата дойде при 0:0. 

След нея предимството на домакините бе още по-сериозно, но голът така и не идваше. Ариц Адурис удари греда при една ситуация и Жирона изглеждаше, че ще вземе нова точка. 

Само че в добавеното време резервата Икер Муниаин проби в наказателното поле, защитникът Рамальо посегна и не игра с топката, след което се стигна до съприкосновение и реферът отсъди дузпа. 

37-гоздишният Адурис вкара с удар в средата на вратата, за да отбележи своя 170-и гол за баските и да донесе толкова важния успех, с който Атлетик вече има 14 точки, но ще остане на 18-о място. 

Загубата бе първа за Жирона като гост в първенството, а освен това серията на каталунците от 6 поредни срещи без поражение бе прекъсната. С 21 точки обаче отборът е на комфортна позиция в средата на таблицата.