Испанската футболна федерация обяви, че ще въведе система за технология на голлинията на Суперкупата на страната в Саудитска Арабия, независимо че не се използва в Ла Лига.

„Това е исторически ден за нас, защото, за първи път в испанския футбол, ще въведем технология на голлинията“, разкри шефът на съдийската комисия Веласко Карбайо. Той говореше в Джеда, където турнирът с четири отбора открива с мач между Реал Мадрид и Валенсия в сряда. Реферите ще носят часовници, които ще вибрират и показват думата „Гол“, когато топката премине голлинията.

Технологията дебютира в испанския футбол повече от четири години, след като бе въведена за първи път по европейските терени. За първи път системата бе използвана на два японски стадиона по време на Световното клубно първенство през 2012. Английската Висша лига я въведе през 2013, а в Италия, Германия и Франция тя влезе в сила от 2015, въпреки че французите спряха технологията след проблеми през януари 2018 и преминаха на друг снабдител за следващия сезон. Технологията на голлинията се използва и в Шампионската лига, Европейските първенства и Копа Америка.

Видео асистент арбитърът (ВАР) бе въведен в Испания през 2018 и в четвъртък от местната федерация обявиха, че повторения на забавен каданс, използвани от ВАР арбитъра, ще бъдат показвани на големите екрана по стадионите. „Ще има информационна система, на която феновете ще могат да виждат какво ВАР проверява. Успехът на ВАР, сега и в бъдеще, ще бъде базирана на прозрачността. Ако хората разбират какво се случва, ще бъде по-вероятно да приемат решението“, обясни Карбайо. /БГНЕС