Около спечелената кандидатура на Катар да приеме Мондиал 2022 избухна голям корупционен скандал. Според британското издание "Сънди Таймс" бившият член на управителния съвет на ФИФА Мохамед Бин Хамам е плащал подкупи на висши футболни ръководители, за да гласуват за арабската страна. Съвсем разбираемо парите са идвали именно от арабската страна.

Изданието твърди, че е получило секретни документи, които доказват вината на бившия президент на азиатската футболна федерация. Според последни информации от Катар са платили 5 милиона долара, за да получат домакинството си на световните финали.

Бин Хамам е направил плащания от по 200 хиляди долара по сметки, само и само да осигури положителен вот на Катар.

Той подаде оставка през 2012 година, след като бе замесен в корупционен скандал.

Към момента от изданието настояват, че могат да уличат с мейли, че Бин Хамам е платил солидни суми на делегатите на ФИФА от Африка, за да получи подкрепата им.

От ФИФА веднага реагираха на информациите и вицепрезидентът на централата Джим Бойс ги коментира.

"Всички доказателства трябва да отидат при Майкъл Гарсия и ако той прецени, че те са достоверни и че наистина е имало подкупване, тогава със сигурност от моя страна като част от ръководството на ФИФА няма да има никакъв проблем вотът да се повтори. Това обаче ще стане, ако Гарсия дойде при нас с конкретни доказателства", каза той.