Президентът на УЕФА Александър Чеферин за пореден път изрази намерение да намали разликата във финансово отношение между големите и малките клубове в Европа. Той използва публикувания наскоро финансов доклад на организацията, който доказва, че разликата нараства все повече.

Чеферин отдавна обмисля идеята за въвеждане на "такса лукс" за големите отбори, които харчат огромни суми. Подобно на спортовете в САЩ, УЕФА иска да въведе подобно перо, с което да се обезпечават по-малките клубове.

В интервю за швейцарския вестник La Tribune de Geneve президентът на УЕФА обясни, че се обсъждат още мерки, с които разликата да бъде намалена. Сред тях са допълнителни данъци, както и забрана за пращане на играчи под наем. 

Чеферин отдавна иска да се въведе максимален брой на играчи, с които даден клуб да има договор. Той даде пример, че някои от големите клубове купуват играчи, които няма да ползват, но не искат те да отидат при конкурентите им.

"В Италия има отбор, който има 56 футболисти, дадени под наем, а португалски клуб има 25. От тях мисля, че 20 или 21 са над 25-годишна възраст, което не значи, че ги дават, за да се развиват", каза Чеферин при визитата си в България през декември. Президентът на УЕФА обясни, че част от обсъжданите мерки могат да влязат в сила още от новия сезон.

"Такса лукс ще се прилага единствено ако даден клуб харчи повече, отколкото трябва. Не говорим, че ще се налагат нечестни санкции", каза още Чеферин.

Той е притеснен след доклада на УЕФА, който показва все по-голямо разделение. Чеферин цитира цифри, според които през 2010 г. клубовете от топ 12 в Европа са генерирали 25% от търговските приходи, а за 2016 г. този процент е скочил до 40.

Президентът на УЕФА обясни, че футболът ще продължи да бъде най-вече бизнес, но трябва да се предотврати "изкопаването на яма, която да погуби много клубове".

"Нашите специалисти по финансов феърплей смятат, че ако този ръст се задържи, през 2020 г. ще имаме поне пет клуба в Европа, които ще имат годишен бюджет от 1 милиард евро. Според мен това ще бъде катастрофално", завърши Чеферин, цитиран от "Дневник".

Манчестър Юнайтед е клубът с най-големи приходи за финансовата 2016 г. "Червените дяволи" са заработили 689 милиона евро. Това е с 521 милиона повече от приходите на рекордьора по титли на Англия за 2015 г.

Манчестър Юнайтед измества от първото място испанските грандове Реал Мадрид и Барселона, които разделят второто място с по 620 милиона. Причината за смяната на върха е драстичното увеличение на приходите от телевизионни права във Висшата лига.