Европейските футболни лидери призовават за ограничаване на комисионите за агентите на играчите, които според тях са "непропорционално" добре заплатени и чието качество на работа спада.

След като беше проведена среща с представители на футболните клубове, на европейските лиги и на профсъюзите на играчите, УЕФА предлага да бъде въведена "разумна, пропорционална горна граница за комисионите" за трансферите на играчи в Европа.

Позовавайки се на риска от "икономическа експлоатация на млади играчи, измами, корупция и изпиране на пари", УЕФА призова депутатите от Европейския парламент да се запознаят и да имат готовност да се справят с подобни незаконните практики.

УЕФА твърди, че опитите на ФИФА през 2015 г. за реформиране на мониторинга на агенти и посредници "не успяха да отговорят на сериозни опасения", които остават и са обект на разглеждане и в момента.

Централата смята, че в момента клубовете и играчите получават по-лоша услуга, докато наличието на все повече дейност на агентите в индустрията е провокирано от все по-сериозното търсене на по-млади и по-млади играчи.

Излязлото през миналата седмица годишно проучване на УЕФА за финансирането на европейските клубове описва нарастващите комисионни, плащани на агенти като "без особена логическа обосновка" за подобни размери.