Световната федерация по футбол (ФИФА) е наложила наказания на редица клубове за трансферни сделки, в които има участие на трета страна или влияние на нефутболна институция, съобщиха от Цюрих днес.

Политиката на ФИФА е за пълна забрана за участие на трети страни в трансферни сделки, както и за влизане на фондове и компании във футболни отношения между субекти. Този тип работа е сериозно разпространена в Южна Америка, където има доста таланти, но пък клубовете не са никак стабилни във финансово отношение.

Понякога се стига до ситуации, в която определен инвеститор контролира футболист и неговото мнение се оказва важно при преминаването на един играч от едно място на друго. Тази практика обаче започва да набира сили и в Европа, където пък компаниите купуват процент от футболиста, тъй като силите на някои отбори не са достатъчни.

Португалският гранд Спортинг (Лисабон) е глобен със 110 хиляди франка за "сключване на два договора, които позволиха на трета страна да окаже влияние върху независимостта на клуба, както и за неуспешен опит за регистриране на съществуващо споразумение за собственост на трета страна". Друг португалски клуб Бенфика- бе глобен с 150 000 франка за две сделки, включващи трети страни.

Испанският Райо Валекано бе глобен с 55 000 франка за сделка с трета страна, а на Ceлта Виго беше наложена глоба от 65 000 франка за сделка, която според ФИФА "позволи на Бенфика да повлияе на независимостта на клуба". Катарският клуб Ал Араби бе глобен с 185 000 франка за няколко сделки с нефутболни компании и липсае на достатъчна информация в задължителната система на международните трансфери на ФИФА, известна като ТМС-система, в седем трансфера.