Ако имахте шанс да предскажете новия световен шампион по футбол, кой отбор бихте избрали? Защитаващият титлата си Германия, вечния фаворит Бразилия или бившия първенец Испания?

Повечето фенове сигурно са пренаситени от успехите на трите тима. Но и сега те са сред големите фаворити на предстоящия Мондиал. UBS, цитиран от Bloomberg, направи 10 000 симулации чрез суперкомпютър на предстоящия шампиона на планетата. В изследването участваха 18 анализатори и редактори и са използвани редица фактори, сред които нивото на играчите, представянето на отборите и т.н.

Според него Бундестимът ще защити титлата си, като коефициентът за това е 24%. Веднага след германците се нареждат бразилци (19.8%) и испанци (16.1%). Изненадващо за мнозина Англия (8.5%) е на 4-то място по шанс за триумф, изпреварвайки с малко Франция (7.3%).

Шансът на Германия и Испания да стигнат до 1/2-финалите е над 50%, а големият провал на световното ще е Аржентина на Лео Меси. Според изчисленият финалистът от 2014 г. отново да играе в решаващия мач е едва 11.3%. Очакванията са гаучосите да прескочат 1/4-финалите, но после да отпаднат.

Европейският първенец Португалия с Кристиано Роналдо също е получил нисък процент за триумф – едва 3.1, а големите аутсайдери са Панама, Саудитска Арабия, Коста Рика, Тунис и Египет с по 0%. Суперкомпютърът изчисли, че дори италианците, които не се класираха за Мондиала, имат по-голям шанс да го спечелят, отколкото домакините от Русия.

Макар и симулациите да звучат впечатляващо, не винаги са точни. През 2014 г. UBS заяви, че Бразилия ще триумфира на домашното световното, но селесао беше унижен с 1:7 от Германия на 1/2-финалите.