Тиери Анри определи Пеп Гуардиола като своето „футболно вдъхновение”, след като бе представен официално като треньор на Монако. 

Французинът бе назначен през уикенда начело на Монегаските и призна, че се е научил отново да играе играта под ръководството на испанеца в Барселона. 

Още в първия си сезон при каталунците той триумфира с требъл, а сега ще направи първите си стъпки в треньорската професия искайки да пресъздаде стила на Пеп – „тики-така”. 

„Пеп е примерът и вдъхновението за мен и не бих казал това за никой друг. Когато отидох в Барселона се научих от него да играя играта по нов начин. Той можеше да говори за футбол непрекъснато. Ти би могъл да заспиш, но той продължаваше да говори. Знаете за някои негови нововъдения и това колко е напред” заяви Анри, който отчете и влиянието на още един мениджър върху себе си. 

„Арсен Венгер ме накара да се замисля за много неща и ме накара да разбера какво е да си професионалист и какво трябва да имаш, за да се представяш на ниво. Това е нещо, което никога няма да забравя. Естествено, че носиш неща от хората, с които си работил, но все пак трябва да придадеш и собствен почерк на всичко. Лично аз съм взел по нещо от всеки един треньор, с който съм работил” добави той. 

„Когато получих офертата от Монако всичко стана логично. Естествено имам специална връзка с един клуб от Лондон, но именно тук започнах. Затова да започна именно тук е сбъдната мечта. Предстои ми много работа, но аз съм повече от щастлив да бъда тук” каза още Анри.