УЕФА одобри и обяви създаването на трети международен клубен турнир. Началото му ще бъде поставено през 2021 г.

Надпреварата e с работно име UEL2 и форматът ѝ ще е като на другите два турнира - Шампионската лига и Лига Европа. В цикъла от 2021 до 2024 г. в групите на третия турнир ще играят 32 отбора, а мачовете ще са в четвъртък.

Броят на отборите в групите в Лига Европа ще бъде намален от 48 на 32. Форматът в Шампионската лига се запазва непроменен и четирите водещи първенства (в момента Испания, Англия, Германия и Италия) ще останат с по четири гарантирани участника в групите.

УЕФА посочва, че след промяната поне 34 от държавите в Европа ще имат отбори в групите на някой от трите турнира. Това е с осем повече спрямо настоящия сезон.

"Ще има повече мачове за повече клубове и повече федерации ще са представени в груповите фази", заявиха от УЕФА.

Новият турнир ще има четири квалификационни кръга през юли и август, пише "Дневник". След това ще се оформят осемте групи. Победителите ще се класират за осминафинали, а вторите в групата ще играят плейоф със завършилите на трето място в групата си в Лига Европа, за да определят останалите осминафиналисти в UEL2.

Въвежда се и плейоф между третите отбори от групите в Шампионската лига и вторите от групите в Лига Европа. Победителят ще се класира за фазата на преките елиминации в Лига Европа. Шампионът в новия турнир ще си осигурява място в Лига Европа за следващия сезон.