УЕФА, Асоциацията на европейските футболни клубове и Европейските лиги се противопоставиха на плана на ФИФА за организирането на две нови международни клубни състезания.

След срещата на Стратегическия футболен съвет на УЕФА страните излязоха с общо становище, че новите турнири трябва да се дискутират евентуално като част от календара след 2024 година.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино предложи създаването на Световна клубна купа от 24 отбора, която да се провежда веднъж на всеки четири години, както и световна версия на Лигата на нациите на УЕФА, като двете състезания да стартират през 2021 година.

Инфантино обяви, че идеята му е подкрепена финансово от консорциум, който е готов да вложи 25 милиарда долара за период от 12 години срещу 49 процента от правата на двата турнира.

"УЕФА, Асоциацията на европейските футболни клубове и Европейските лиги сме категорични, че настоящото предложение е неприемливо. Такива турнири могат да се случат, само ако бъдат договорени като част от календара за международните мачове и то след 2024 година", се казва в становището на Стратегическия футболен съвет на УЕФА, в който участват представители на Европейската футболна централа, Асоциацията на европейските футболни клубове, която представлява 232 отбора от Стария континент, както представители на Европейските лиги и на Световния синдикат на играчите ФИФПро.