Бившият национален селекционер на Холандия, Саудитска Арабия и Австралия Берт ван Марвайк ще бъде новия национален селекционер на ОАЕ на мястото на италианеца Алберто Дзакерони.

Футболната асоциация на ОАЕ обяви назначението на 66-годишния специалист късно снощи, седем седмици след напускането на Дзакерони. ОАЕ бяха домакини на турнира за Купата на Азия и отпаднаха от Катар на полуфинал, което не се прие добре в страната. Двете петролни монархии са в обтегнати отношения на политическо ниво, което се пренесе и в спорта.

Ван Марвайк класира холандците на финал на Световното първенство през 2010-а година в Южна Африка, но много по-важно за шефовете от Емиратите е, че успя да класира Саудитска Арабия на финалите в Русия миналата година. Това беше и първо появяване на Саудитска Арабия на голямата футболна сцена от 2006-а година насам.

Единственото участие на ОАЕ на световни футболни финали е през 1990-а година в Италия, като няколко пъти също са били много близо да стигнат до там. Но ФИФА вече опита да вкара идеята за участие на съседите на Катар като домакини на някои от мачовете на Мондиал 2022, когато първенството ще бъде с 48 отбора.

Много от анализаторите на процесите виждат опит на Световната федерация по футбол да играе ролята на миротворец между две богати страни с петролни залежи.