Световният шампион Франция започна по график похода си към място на Евро 2020, разгромявайки Молдова с 4:1 като гост в първа квалификационна среща от група H.

Момчетата на Дидие Дешан си свършиха задачата още през първото полувреме, когато в рамките на 12 минути реализираха три попадения, гарнирани с много добра игра. Антоан Гризман откри резултата, а след това се разписаха Рафаел Варан и Оливие Жиру.

Централният нападател имаше още един повод да празнува, защото за изравни с Давид Трезеге на третото място в листата на най-добрите стрелци в историята на "трикольорите".

Доминацията на Франция продължи и след паузата, но едва в 87-ата минута Килиан Мбапе вкара ново попадение. Две минути след това Амброз отсрами своите с почетен гол.

Французите оглавиха групата си, като със същия точков актив са още Турция и Исландия. Молдова е на последна позиция заради по-лоша голова разлика от Албания и Андора.


Гостите създадоха първата интересна възможност в петата минута, в която непокритият Оливие Жиру се опита да намери Матюиди, но вратарят на Молдова Коселев се справи. Не след дълго Килиан Мбапе опита удар, който беше блокиран.

"Петлите" не се отказваха и много хубаво подаване на Пол Погба намери Жиру, който отново се опита да влезе в ролята на подавач. Топката обаче дойде дълга за Матюиди и поредната опасност отмина.

Логичното се случи в средата на първото полувреме - този път поредният страхотен пас на Погба намери Антоан Гризман, чийто удар с левачката от въздуха не остави никакви шансове на съперника.

Домакините все още не се бяха окопитили, когато получиха втори шамар. Този път Гризман влезе в ролята на подавач, а автор на попадението стана централният бранител Рафаел Варан, разписал се с глава.

Мбапе и Курзава бяха блокирани, но десетина минути преди почивката Оливие Жиру ликвидира интригата със зрелищно изпълнение на близката греда, възползвайки се от асистенцията на Матюиди. Това се оказа гол №34 за Жиру за националния отбор, с което той се изравни с Давид Трезеге на трета позиция.

Буквално при следващата акция на французите стрелецът на Челси можеше да вкара още един гол, но този път ударът му с глава се оказа прекалено централен и вратарят улови.

Седем минути след подновяването на играта Килиан Мбапе имаше претенции за дузпа, която можеше и да бъде отсъдена заради твърдата игра на бранител, но реферът даде знак играта да продължи.

В средата на второто полувреме още двама футболисти на Франция си позволиха да обстрелват клетите молдовци, които все още нямаха нито една опасна атака в мача. Погба обаче беше отказан от вратаря, а чудесното фалцово изпълнение на Бенжамен Павар профуча леко встрани от целта.

Двайсетина минути преди края на редовното време Погба засече с глава центрирането на Гризман, но и този път най-добрият играч на Молдова реагира адекватно чрез загретите си ръкавици.

Влезлият като резерва Фекир пропусна много добра възможност, но в 87-ата минута Килиан Мбапе не сбърка и също записа името си сред голмайсторите. Асът на ПСЖ получи от тома Лемар и завърши хладнокръвно с плътен удар в долния ляв ъгъл.

Две минути след това феновете в Молдова също имаха повод да празнуват, защото техните любимци се отсрамиха с почетно попадение. Негов автор стана влезлият като резерва Владимир Амброз, възползвал се от грешката на вратаря Уго Лорис.


Молдова - Франция 1:4

0:1 Антоан Гризман - 24'
0:2 Рафаел Варан - 27'
0:3 Оливие Жиру - 36'
0:4 Килиан Мбапе - 87'
1:4 Владимир Амброз - 89'


Съставът на Франция: Лорис, Варан, Юмтити, Павар, Курзава, Канте, Погба, Матюиди (Товен - 73'), Гризман (Лемар - 74'), Мбапе, Жиру (Фекир - 81')