Само една европейска страна може да се похвали, че два техни футболни отбора са печелили требъл – титла и купа на домашната сцена и КЕШ/ШЛ.

Името й е Холандия, а тимовете Аякс и ПСВ Айндховен. Четирикратният първенец на Стария континент, който сега е на 1/2-финал в Шампионска лига срещу Тотнъм, постига знаменития успех през сезон 1971/72 с великия Йохан Кройф в състава. На финала в Ротердам е подчинен Интер с 2:0. Този сезон Аякс отново е в битката за требъл, въпреки че в отбора все още няма име от ранга на Кройф. Или поне още нито един футболист на Ерик тен Хаг не се е превърнал в супер звезда. 

Грандиозният успех на ПСВ идва през 1988 г. Отборът на Гуус Хидинк установява пълна доминация на домашната сцена, а в Европа на финала съперник е Бенфика. След 0:0 в Щутгарт, следват дузпи, при които "филипсите" не изпускат нито една от шестте, а за португалците Антонио Велосо прави решаващия пропуск.

С требъли могат да се похвалят още малко отбори, които са от различни страни. Това са Селтик, Манчестър Юнайтед, Барселона на два пъти, Интер и Байерн Мюнхен. Колоси от ранга на Реал Мадрид, Ювентус, Милан и Ливърпул все още не са достигали до този знаменит успех, макар че са били на една ръка разстояние.

Всички носители на требъл:

1967 година: Селтик (победа с 2:1 над Интер на финала за КЕШ)

1972 година: Аякс (победа с 1:0 над Ювентус на финала за КЕШ) 

1988 година: ПСВ Айндховен (победа над Бенфика с дузпи на финала за КЕШ)

1999 година: Манчестър Юнайтед (победа с 2:1 над Байерн Мюнхен на финала за ШЛ)

2009 година: Барселона (победа с 2:0 над Манчестър Юнайтед на финала за ШЛ)

2010 година: Интер (победа с 2:0 над Байерн Мюнхен на финала за ШЛ)

2013 година: Байерн Мюнхен (победа с 2:1 над Борусия Дортмунд на финала за ШЛ)

2015 година: Барселона (победа с 3:1 над Ювентус на финала в ШЛ)

Снимка: Reuters.com