Португалия влезе в историята като първия отбор, който печели новия турнир на УЕФА - Лига на нациите. Това се случи след победата на иберийците с 1:0 над Холандия във финала, игран на стадион "Ещадио до Драгао".

Момчетата на Фернандо Сантош имаха превъзходство през цялото време, сътворявайки почти всяка една опасна атака. "Лалетата" така и не успяваха да разгърнат играта си и изглеждаха изключително предпазливи.

Логичното се случи малко преди изтичането на час игра, когато Гонсало Гедеш завърши с безпощаден изстрел хубавия пробив на Бернардо Силва.  Едва след това воденият от Роналд Куман отбор се активизира, но така и не успяваше да стигне до чисто голово положение.


Домакините очаквано започнаха по-активно и още в четвъртата минута Бернардо Силва имаше претенции за дузпа, които обаче не бяха уважени от арбитъра. След това Бруно Фернандеш се отчете с два изстрела, вторият от които беше доста опасен, но Яспер Силесен нямаше проблеми и улови спокойно.

Последва удар на Фонте с глава, но вратарят на "лалетата" отново беше на висота. Като цяло Холандия имаше предимство по отношение на владеенето на топката, но иберийците изглеждаха много по-остри и целеустремени.

Точно преди да изтече половин час игра Бруно Фернандеш се отчете с трети изстрел, който вече беше изключително силен и точен, но Яспер Силесен обра овациите с феноменално спасяване. Малко след това и Кристиано Роналдо стреля с глава, но съдийската бригада правилно маркира засада.

Португалия продължаваше да бъде много по-опасният отбор и в 38-ата минута се стигна до пореден снаряд на Бруно Фернандеш. Този път той реши да обстрелва вратата на противника извън наказателното поле и кълбото прелетя малко над напречната греда.

Пет минути след почивката се откри прекрасна възможност пред Вайналдум, който излезе сам срещу вратаря и стреля право в обсега му. Секунди след това все пак беше маркирана засада. Португалия отново се втурна в предни позиции и създаде кратък смут, но гостите се справиха. При една от редките атаки на Холандия Патрисио трябваше да реагира след грешка на Фонте, който позволи топката да стигне до отправилия удар от движение Вайналдум.

Логичното все пак се случи секунди преди изтичането на час игра, когато Португалия заслужено откри резултата. Бернардо Силва проби отляво и след това върна леко назад към Гонсало Гедеш, който стреля силно в десния ъгъл на съперниковата врата. Силесен докосна топката, но не успя да спре нейния полет към мрежата.

В средата на втората част Холандия създаде най-доброто си положение, но точният удар с глава на Мемфис Депай беше спасен от вратаря. Чак в 79-ата минута се стигна до нов шут на холандски футболист, но де Роон не уцели вратата. Малко по-късно Патрисио спаси удар на ван де Беек.

В заключителните минути холандците дори не успяха да създадат някакъв хаотичен натиск, с който да поставят своя противник под напрежение.


Португалия - Холандия 1:0

1:0 Гонсало Гедеш - 60'


Португалия: Патрисио, Диас, Фонте, Семедо, Герейро, Карвальо (Невеш - 93'), Перейра, Фернандеш (Моутиньо - 82'), Б. Силва, Кристиано, Гедеш (Р. Силва - 75')

Холандия: Силесен, ван Дайк, де Лихт, Блинд, Дъмфрис, де Роон (Люк де Йонг), Вайналдум, Френки де Йонг, Бергвайн (ван де Беек - 60'), Бабел (Промес - 46'), Депай