Бившият президент на Европейската футболна федерация (УЕФА) Мишел Платини е арестуван като част от разследване по избора на Катар за домакин на световното първенство през 2022 година. 

Според френското издание Mediapart във вторник сутрин бившият футболист е бил отведен от униформени и е задържан в сградата на Службата за борба с корупцията, която се намира в парижкото предградие Нантер.

По случая е бил разпитан и Клод Гуон, който е бивш шеф на кабинета на Никола Саркози по времето му на президент на Франция. Mediapart добавя, че Катар е предложил необичаен бонус на ФИФА от 100 милиона долара в случай, че спечели домакинство на световното, пише "Дневник".

През 2015 г. Платини и бившият президент на ФИФА Сеп Блатер бяха изхвърлени от футбола за срок от 8 години. Двамата бяха признати за виновни в конфликт на интереси, невярно счетоводство и отказ за сътрудничество на разследващите.

През миналата година Платини обяви, че е бил оправдан от швейцарските власти. Френската футболна легенда добави, че е станал жертва на заговор за изхвърлянето му от футбола.