Галерия

Бившият президент на УЕФА и легендарен френски футболист Мишел Платини беше освободен от ареста след дълъг разпит, който е част от разследването на избора на Катар за домакин на Мондиал 2022. 

63-годишният Платини беше задържан в Париж вчера, но часове по-късно е бил пуснат от полицията. По време на престоя си в ареста бившият шеф на европейската футболна централа е водил подробен разговор с представители на антикорупционното звено на френските власти.

През декември 2010 година ФИФА избра Катар за домакин на световния шампионат през 2022 година. Платини, който гласува за емирството от Близкия изток, е заявил, че е невинен.

"Той твърди, че тези факти са чужди за него и е уверен за това, което предстои", се казва в изявлението на властите. Катар спечели домакинството на Мондиал 2022 с 14:8 гласа, а другият кандидат беше САЩ. 

Двама членове на комисията бяха извадени от гласуването след обвинения в корупция. Половината от 22-мата гласували, които определиха домакините на Мондиал 2018 (Русия) и Мондиал 2022 (Катар) бяха глобени, отстранени от длъжност, изправени пред съда или лишени от правото да заемат постове, свързани с ръководни футболни дейности.