19-годишният норвежец Ерлинг Хааланд накара цяла футболна Европа да говори за него днес, след като снощи наниза хеттрик за Залцбург при разгрома с 6:2 над Генк в Шампионската лига.

Така той влезе в историята, след като на 19 години и 58 дни стана третият най-млад с 3 гола в един мач от турнира, след Раул Гонсалес, който го направи през 1995-а на 18 години и 113 дни и Уейн Руни, който бе на 18 години и 340 дни през 2004-а.

„Искаме да бъдем новия Аякс в турнира. Разбира се има много силни отбори и това няма да е лесно, но няма нищо невъзможно” заяви Хааланд, който бе засипан с похвали от съотборниците си, а треньорът Джеди Марш отчете, че нападателят остава здраво стъпил на земята, въпреки фурора, който прави в последните седмици. 

Младокът, който е син на бившия играч на Манчестър Сити Алф-Инге Хааланд, чиято кариера бе прекратен след брутално и умишлено влизане от Рой Кийн през 2001-а година, вкара 3 гола във втори пореден мач, след като през уикенда наказа Хартберг при 7:2 в местното първенство.

През юли и август той реализира на три пъти в още два мача и има невероятните 17 гола от началото на сезона в  9 мача във всички турнири, като всички двубои бяха спечелени от отбора му.