Европейската футболна асоциация (УЕФА) ще засади 600 хиляди дръвчета в 12 държави, с които централата цели да намали въглеродните емисии при пътуванията на феновете за континенталното първенство догодина. Самият президент на организацията Александър Чеферин обясни, че еврошампионатът ще донесе много "замърсявания".

Вместо да даде европейското първенство на една или две държави, какъвто е обичаят, УЕФА реши да отбележи 60-годишния юбилей на турнира с провеждането му в 12 страни. Това означава, че феновете ще пътуват на различни дестинации и ще навъртят сериозен километраж, но пък Чеферин и УЕФА са доволни от факта, че няма да има множество строежи на стадиони.

Масовите придвижвания на фенове все пак носят със себе си замърсявания и УЕФА сформира екип със специалисти от Южния полюс, за да се бори с възпроизвеждането на 405-те хиляди тона въглероден диоксид, каквито са очакванията към днешна дата. Това обаче няма да бъде единственото действие на централата по въпроса, защото Чеферин обеща да обърне по-голямо внимание на проблема в бъдеще.

"Трябва да направим повече от това. Не само ние, а и гостуващите фенове. Стават големи замърсявания покрай подобни мачове и трябва да се погрижим за това. Така или иначе вече имаме планове за опазване на околната среда, а също така имаме детска фондация и помагаме на много младежи по целия свят. Но до момента не бяхме обръщали сериозно внимание на околната среда. Започваме сега, защото и по този начин можем да предпазваме децата. Ако няма околна среда, няма да има и как да ги пазим", каза той по време на Изпълкома на УЕФА в Любляна.

УЕФА планира да посади по 50 хиляди дръвчета в 12-те страни-домакини на Евро 2020, което ще завърши с полуфинали и финал на английския национален стадион "Уембли" в Лондон. Решението за мащабно първенство бе взето от предшествениците на Чеферин и словенецът смята, че едва ли форматът ще бъде повторен.

"Не само заради вече изброените проблеми, а и заради организацията на самия турнир, което е истинско предизвикателство. Сблъскваме се с различни законодателства, системи със или без визи, мачове в страни от Европейския съюз и такива извън него, а и Брекзит. Вече не знаем дали Великобритания е в съюза, или не.

"Предизвикателството наистина е огромно и не мисля, че в бъдеще ще организираме толкова мащабно събитие. Чисто символично обаче идеята е много добра. Това е 60-та годишнина на европейските първенства и е хубаво да обединим изтока, запада, севера и юга. Едва ли обаче ще си позволим да го правим редовно", завърши Чеферин.