Бившият президент на УЕФА Мишел Платини изгуби обжалване на наказанието си, наложено от ФИФА през 2015-та година, пред Европейския съд за правата на човека. Платини твърдеше, че санкцията от Етичната комисия на ФИФА е наложена “нечестно” и без да му се даде право да се защити, но от Съда са отхвърлили жалбата с мотивите, че тя е необоснована. Европейският съд за правата на човека е последна инстанция и днешното решение не може да бъде обжалвано.

Трикратният носител на Златната топка вече изтърпя четиригодишната си забрана за всякаква футболна дейност и дори през януари се завърна на висока позиция във ФИФПро – световната асоциация на професионалните футболисти. Днешното решение на Съда обаче означава, че от ФИФА ще поискат по съдебен път Платини да върне на световната футболна централа 2 милиона швейцарски франка, заради които именно се стигна до падането на французина и Сеп Блатер от лидерските позиции в УЕФА и ФИФА. Въпросната сума е прехвърлена от ФИФА към Платини през 2011 година по нареждане на Блатер, като французинът твърди, че това е хонорар за извършена консултантска работа, но от ФИФА са категорични, че е финансовият трансфер е нерегламентиран.

Решението на Европейския съд за правата на човека има и символично значение и най-вероятно ще попречи на плановете на Платини да се завърне във футбола като високопоставен ръководител. След назначението му за консултант на президента на ФИФПро Филип Пиат стана ясно, че Пиат няма да се кандидатира за нов мандат на изборите след две години и се заговори, че тогава Платини ще се опита да оглави организацията, в която членуват 63 страни и около 65 хиляди професионални футболисти. /БГНЕС