Отлагането на Евро 2020 за лятото на 2021 година заради пандемията с коронавируса ще подейства с ефекта на доминото и върху клубния футбол на Стария континент.

Информацията за отлагането на европейското първенство за догодина изтече днес от норвежката футболна федерация и след това беше разпространена от куп медии преди официалното обявяване от УЕФА.

Сега усилията на централата и европейските клубове са насочени към това да се намери начин всички шампионати да бъдат доиграни и да не се обяви нулев сезон. Това е желанието на всички страни.

Целта е първенствата да приключат преди 30 юни, като тогава трябва да се проведе и финалът в Шампионската лига - 27 юни. Финалът на Лига Европа беше насрочен за 23 юни. Отменените приятелски мачове този месец се изместват за лятото.

Финалите от Лигата на нациите за 2021 година, които трябваше да се състоят следващия юни, са изместени за септември 2021 година.

Поне засега няма яснота кога точно трябва да стартира сезон 2020/21 в европейските първенства, но със сигурност клубовете на Стария континент получават допълнителна "глътка въздуха" след изместването на Евро 2020 за догодина.

Големият проблем обаче си остава неяснотата около коронавируса. Ако пандемията не бъде овладяна скоро, то плановете на УЕФА и европейските клубове ще трябва да се пренареждат.